A început sezonul căpuşelor. Ce trebuie să faci dacă eşti muşcat

A început sezonul căpuşelor. Ce trebuie să faci dacă eşti muşcat

Sezonul căpuşelor a debutat, iar medicii din Arad avertizează că tot mai multe persoane vin la spital pentru a le fi extrase insectele şi pentru tratament preventiv. În doar câteva zile, 25 de pacienţi – dintre care şase copii – s-au prezentat la Spitalul Judeţean din Arad după ce au fost înţepaţi în parcuri, păduri sau grădini.

„Medicii recomandă să fim atenţi atunci când ne petrecem timpul în aer liber, deoarece înţepăturile de căpuşă pot trece uşor neobservate. Este important ca, odată ajunşi acasă, să verificăm cu atenţie pielea şi, dacă observăm o căpuşă, să o îndepărtăm corect sau să mergem la medic”, au transmis reprezentanţii spitalului.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu subliniază importanţa identificării rapide a căpuşei: „Trebuie scoasă imediat, iar dacă nu reuşim acasă, să mergem la cel mai apropiat cabinet medical pentru extragere şi profilaxie cu antibiotic”.

Acesta recomandă calm şi precizează că majoritatea muşcăturilor nu sunt periculoase: „Procentul celor care dezvoltă complicaţii serioase este de doar 5%”.

Pentru protecţie, medicul sfătuieşte folosirea hainelor care acoperă pielea şi a spray-urilor speciale atunci când mergem în natură.

Cum să scoţi căpuşa acasă:
Foloseşte o pensetă şi prinde insecta cât mai aproape de piele, trăgând uşor, fără să răsuceşti. Zona trebuie dezinfectată ulterior. Nu folosi metode precum vaselină sau chibrit aprins, deoarece cresc riscul de infecţie.

Bolile transmise de căpuşe:
Printre afecţiunile grave ce pot fi transmise se numără boala Lyme, encefalita de căpuşă sau febra hemoragică Crimeea-Congo. Deşi riscul de infectare este redus, este important ca fiecare muşcătură să fie tratată cu seriozitate.

Afla mai multe desprecausesezonmedicisfaturi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt