A fost publicat proiectul de Ordin al Alinei Gorghiu, Ministrul Justiţiei, pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici

A fost publicat proiectul de Ordin al Alinei Gorghiu, Ministrul Justiţiei, pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici

În cursul zilei de astăzi, a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei ”Proiectul de Ordin al ministrului justiţiei pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici” însoţit de ”Referatul de aprobare” pentru a fi supuse procedurii de dezbatere publică, în condiţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările ulterioare.

Se propune completarea Ordinului ministrului justiţiei nr. 177/C/19.01.2024 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 26 ianuarie 2024, după cum urmează:

1. La art. 27, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
„(11) Sunt scutite de plata onorariilor persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte. Dovada situaţiei menţionate anterior se face cu înscrisuri.”

2. La anexa nr. 5 - Scutiri şi reduceri, după punctul I se introduce un nou punct, punctul I1, cu următorul cuprins:
„I1. Sunt scutite de plata onorariilor persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte. Dovada situaţiei menţionate anterior se face cu înscrisuri.”

Menţionăm că în data de 19 septembrie, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a înaintat Ministerului Justiţiei Hotărârea nr. 46/19.09.2024 a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, prin care s-a propus ministrului justiţiei amendarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici iar în urma analizei soluţiei legislative propuse a fost apreciată ca fiind oportună completarea OMJ nr. 177/C/19.01.2024.

A fost avut în vedere contextul evenimentelor meteorologice extreme din luna septembrie 2024 în România şi efectele deosebit de grave produse asupra comunităţilor din zonele afectate, printre care se numără şi distrugerea documentelor notariale aflate în arhiva birourilor notariale ori în posesia persoanelor afectate. Având în vedere această situaţie, s-a apreciat ca fiind necesară reglementarea unei măsuri de sprijin pentru cetăţenii care se află în asemenea situaţii.

De asemenea, s-a apreciat că această propunere de reglementare nu trebuie limitată la evenimentele din luna septembrie 2024, ci trebuie să aibă aplicabilitate şi pe viitor, în cazul oricărei calamităţi.

Temeiul legal al proiectului de Ordin al ministrului justiţiei pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici îl reprezintă prevederile art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 592/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.

https://www.just.ro/proiectul-de-ordin-al-ministrului-justitiei-pentru-completarea-normelor-privind-tarifele-de-onorarii-minimale-pentru-serviciile-prestate-de-notarii-publici/

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt