A fost aprobat contractul de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă

A fost aprobat contractul de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă

AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), controlată de Ministerul Energiei, a aprobat oficial încheierea contractului de inginerie, procurare şi management al construcţiei (EPC) pentru unităţile 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă, cu un consorţiu format din 6 companii, din Canada, Statele Unite şi Italia, scrie Profit.ro.

Filiala EnergoNuclear a SNN va semna contractul cu Candu Energy din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acţionarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doiceşti, italienii de la Ansaldo Nucleare şi companiile americane de inginerie Sargent & Lundy şi S&L Engineers.

A fost aprobată şi prima decizie de investiţie cu privire la proiect, care va declanşa etapa a 2-a a acestuia, ce include lucrări preliminare. Acestea constau în elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării (prin estimări de cost şi grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obţinerea unei decizii pozitive a Comisiei Europene în conformitate cu dispoziţiile UE în materia ajutorului de stat, obţinerea autorizaţiei de securitate nucleară pentru etapa de construcţie şi luarea deciziei finale de investiţie, pentru trecerea în etapa de construcţie.

Agenţiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada şi Italia vor finanţa proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 cu peste 6 miliarde euro, credite garantate integral de statul român.

Contractul a fost convenit la o valoare iniţială de 3,16 miliarde euro, care însă va fi actualizată pe parcurs, după cum a relatat Profit.ro.

″Contractul EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv Limited Notice To Proceed - LNTP (având o componentă fixă şi o componentă variabilă) şi Final Notice To Proceed - FNTP (având o valoare estimată iniţială, pe bază de cost rambursabil, precum şi o componentă de stimulare a performanţei activităţii de management al consorţiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului).

Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorţiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acurateţe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării preţului de exercitare („strike price”) şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP″, se menţionează într-un document SNN.

Estimarea mai veche privind costul total al proiectului este de circa 7 miliarde dolari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt