Din primăvară şi până în prezent, 86 de adolescenţi dependenţi de droguri au beneficiat de tratament în cadrul singurului centru din România dedicat acestui tip de reabilitare. Este vorba despre centrul CREAATIV, situat în Spitalul de Psihiatrie din Câmpina, care oferă sprijin gratuit tinerilor cu adicţii, dându-le astfel o şansă la reabilitare pe termen lung. Acest centru a fost construit exclusiv din donaţii şi sponsorizări, cu o valoare totală de aproximativ 130.000 de euro, conform unui raport al Observatorului Prahovean.
„Din luna martie până acum am tratat un număr de 86 de copii. Acum avem 14 adolescenţi în program. Tragedia acestui grup este că vârsta este de 13-14 ani. Este cumva incredibil şi pentru noi, ca medici, efectul pe care consumul de substanţe îl are asupra circuitelor cerebrale. Observăm un regres cognitiv, adică nu mai sunt olimpicii care erau, le scad rezultatele şcolare şi nu mai poţi avea un dialog cu ei decât despre consumul de substanţe, despre grupul de prieteni, ceea ce este tragic. Acum avem opt copii care au 13 şi 14 ani care consumă şi ne spun: „Eu consum de doi ani. Am început cu alcool, acum nu mai beau alcool, dar am fumat, am tras pe nas cristal, am luat ketamină”. Este înfiorător când îi asculţi, pentru că ei nu au structurile cognitive”, a afirmat Irina Minescu, managerul Spitalului Voila din Câmpina.
În România, centrul din cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, deschis la sfârşitul lunii februarie, este singurul loc unde adolescenţii dependenţi pot urma un program de reabilitare. Centrul funcţionează în cadrul şcolii sanatoriale şi are o capacitate limitată, cu două saloane separate pentru băieţi şi fete, fiecare cu câte 14 locuri.