5 iunie, Ziua Ierusalimului. Scandări în masă ca Israelul să reocupe Fâşia Gaza

5 iunie, Ziua Ierusalimului. Scandări în masă ca Israelul să reocupe Fâşia Gaza

Astăzi este sărbătoarea israeliană a Zilei Ierusalimului. Acesta marchează reunificarea Ierusalimului de Est (inclusiv Oraşul Vechi) cu Ierusalimul de Vest după Războiul de şase zile din 1967. Este sărbătorită în a 28-a zi din Iyar, luna a opta conform calendarului ebraic.

Ceremonii oficiale şi memoriale au fost organizate în Israel pentru a marca ziua. Nu au lipsit tensiunile, pe măsură ce războiul din Gaza avansează.

Participanţii israelieni la un marş naţionalist printr-o zonă palestiniană a Ierusalimului au scandat miercuri „Moarte arabilor”, stârnind tensiuni deja crescânde din cauza conflictului din  Gaza. Mii de israelieni, inclusiv mulţi ultranaţionalişti, luau parte la marşul „Ziua Ierusalimului”, transmite Al Jazeera.

De asemenea, manifestanţii au scandat sloganuri anti-islamice în afara Porţii Damasc, un loc central de adunare pentru palestinieni din Ierusalimul de Est. Marşul din trecut a contribuit la alimentarea violenţei, inclusiv la declanşarea unui război de 11 zile cu Hamas în urmă cu trei ani.

Poliţia israeliană a anunţat că a angajat 3.000 de agenţi înainte de parada organizată de Ziua Ierusalimului. Este de aşteptat ca zeci de mii de naţionalişti israelieni să participe la un marş prin Oraşul Vechi, pentru a marca ocuparea Ierusalimului de Est în timpul războiului din 1967.

 

Afla mai multe despreisraelfasia gazaierusalim
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt