31 de ani de la masacrul din Otopeni

31 de ani de la masacrul din Otopeni

Ziua de 23 decembrie 1989 este pentru români amintirea libertăţii, dar şi gustul amar al pierderii multor vieţi nevinovate. 48 de oameni au murit în timpul Masacrului de la aeroportul Otopeni. Români contra români, aşa s-ar putea descrie sângerosul eveniment ce a lăsat familiile soldaţilor îndoliate.

Deşi ziua de 23 decembrie 1989 trebuia să fie plină de bucurie, iar asta pentru că, cu o zi înainte cuplul Ceauşescu a fost arestat, lucrurile nu au fost chiar aşa. Masacrul de la Otopeni a rămas o amintire dureroasă pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa în luptă. Panica a început în noaptea de 22 spre 23 decembrie atunci când crainicul televiziunii naţionale, Teodor Brateş, a anunţat că trei camioane pline cu
terorişti se pregătesc să ajungă la Otopeni şi trebuie intervenit de urgenţă.

În acea dimineaţă, peste 80 de soldaţi din Câmpina au fost chemaţi să întărească paza la aeroportul Otopeni, cu ordin de la Ministerul Apărării. Zvonul cum că România este atacată de terorişi, i-au făcut pe militarii români ce aparău deja Otopeniul să deschidă focul asupra celorlaţi. Un adevărat măcel, familii lăsate acasă să-şi plângă morţii, iar totul din cauza unor ordine neclare. 40 de soldaţi au murit pe loc, dar şi 8 civili au murit, iar ceilalţi au fost luaţi drept prizonieri. Generalii armatei dădeau ordine să nu se mai
tragă.

De la o oră la alta, zvonul legat de terorism se amplifica în ţară. Televiziunea Româna s-a aflat şi ea în vizorul presupusul atac.

Chiar dacă familia Ceauşescu a fost arestată, focurile de armă încă se auzeau în Capitală, iar asta din cauza temerii legate de terorişti. 1 mie 966. Acesta este numărul românilor care, în timpul Revoluţiei, s-au jertfit pentru libertatea de care astăzi trebuie să ne bucurăm cu toţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt