29 iulie – Ziua imnului naţional al României. Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

29 iulie – Ziua imnului naţional al României. Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

Ziua imnului naţional al României - "Deşteaptă-te române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 - este sărbătorită, anual, la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ''Deşteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Imnului Naţional, în care afirmă că aceasta este "un bun prilej să reafirmăm angajamentul colectiv al generaţiei noastre de a continua să dezvoltăm România".

"Sărbătorim astăzi 176 de ani de existenţă a Imnului Naţional, unul dintre simbolurile fondatoare ale naţiunii noastre. Versurile mobilizatoare ale lui Andrei Mureşanu şi energia vibrantă a muzicii lui Anton Pann au făcut ca 'Deşteaptă-te, române!' să devină parte a identităţii noastre naţionale şi un mesaj de libertate pe care românii l-au transmis cu mândrie şi curaj în momentele cruciale ale statului român, de la revoluţia paşoptistă, proclamarea independenţei, Marea Unire şi până la căderea regimului comunist", spune preşedintele Iohannis în mesaj, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, citat de Agerpres. 

El afirmă că imnul "exprimă unitatea naţiunii noastre şi ne defineşte nu doar momentele semnificative din istorie, ci mai ales împlinirea înaltelor idealuri pe care ni le-am asumat de-a lungul timpului - asigurarea libertăţii şi a suveranităţii, instaurarea democraţiei şi a statului de drept, apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO".

"Ziua Imnului este un bun prilej să ne amintim cu recunoştinţă de înaintaşii noştri, care şi-au adus contribuţia la crearea statului român naţional, unitar şi independent, dar şi să reafirmăm angajamentul colectiv al generaţiei noastre de a continua să dezvoltăm România şi de a rămâne solidari şi angajaţi în atingerea obiectivelor noastre naţionale", susţine şeful statului.

Preşedintele Iohannis spune că, în contextul provocărilor de securitate, consolidarea coeziunii în jurul simbolurilor naţionale ghidează realizarea idealurilor neamului românesc.

"Dragi români, fie ca intonarea Imnului Naţional, astăzi şi întotdeauna, să ne readucă în inimi mesajul de libertate, să ne confere putere să privim în viitor cu speranţă şi hotărâre, astfel încât să acţionăm cu responsabilitate şi fără încetare pentru consolidarea statului român, pentru asigurarea prosperităţii naţiunii noastre şi pentru a contribui la construirea unei lumi libere şi marcate de pace. Astăzi, când ne confruntăm cu mari provocări de securitate, am convingerea că întărirea coeziunii în jurul simbolurilor naţionale ne ghidează să urmărim cu tenacitate înfăptuirea înaltelor idealuri ale neamului românesc, aşa cum sunt puse în evidenţă şi în 'Deşteaptă-te române!' La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România!", conchide şeful statului. 

(Elena Andrei)

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt