19 februarie este data la care, în 1876, la Hobiţa, s-a născut Constantin Brâncuşi. Institutul Cultural Român (ICR) organizează evenimentele tematice care au debutat cu deschiderea Lunii Brâncuşi la New York, pe 7 februarie şi continuă până în aprilie.
„Luna Brâncuşi la New York”, inaugurată prin recitalul „Muzica lui Brâncuşi” al pianistei Alexa Stier din Sala „Norman Manea” a ICR New York, continuă cu expoziţia „Brâncuşi Reimagined”, vernisată în 14 februarie şi deschisă publicului până pe 28 februarie 2025, informează News.ro.
Curatoriată de Michael Wolf şi Luisa Tuntuc, expoziţia prezintă lucrările unor artişti români şi americani influenţaţi de moştenirea brâncuşiană, printre care J.T. Gibson, Ellen Chuse, Cristian Ianculescu, Anna Pietrzak, Debra Priestly, Patriciu Mateescu, Lilia Ziamou, Michael Wolf, Constantin Antonovici (1911–2002) şi Colin Chase (1954–2022). Spectacolul-lectură „Brâncuşi contra S.U.A.”, adaptat după opera scriitoarei Tatiana Niculescu şi tradus în limba engleză de Amanda L. Andrei şi Codin Andrei, va avea loc în 21 februarie. „Brâncuşi contra S.U.A.” este o dramă comică suprarealistă bazată pe procesul din 1928 al sculptorului român, care a dat în judecată Statele Unite pentru că nu au clasificat celebra sa sculptură „Pasăre în spaţiu” drept artă, un proces prin care sculptorul a reuşit să schimbe pentru totdeauna paradigma/ definiţia artei în Statele Unite şi nu numai.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău este partenerul expoziţiei internaţionale „Sărbătoarea Brâncuşi - Tradiţie şi modernitate în arta plastică românească”, ce va avea loc la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, în perioada 19-26 februarie, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova prin intermediul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Aniversând 149 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, expoziţia va reuni 149 de artişti plastici din România şi din Republica Moldova, fiecare expunând câte o lucrare de sculptură, pictură, grafică sau fotografie.
ICR Beijing organizează, în perioada 19 februarie – 19 martie, o serie de evenimente tematice: expoziţia cu documente şi fotografii din arhiva personală a familiei Lemny, realizate în perioada edificării Coloanei fără Sfârşit la Târgu Jiu: Ansamblul monumental de la Târgu Jiu - capodopera lui Constantin Brâncuşi înscrisă în 2024 pe lista monumentelor UNESCO. Expoziţia va fi prezentată în limba chineză şi pe pagina de WeChat a reprezentanţei. Conferinţele susţinute de istoricul de artă Doina Lemny vor avea loc în Aula Facultăţii de Arte de la Universitatea Peking („Constantin Brâncuşi: de la surse româneşti la universalitate”, 7 martie) şi la Tsinghua University („Constantin Brâncuşi şi muzele sale: de la model la operă”, 11 martie). Între 8-10 martie, Doina Lemny va prezenta expoziţia de la ICR Beijing şi va purta discuţii despre opera şi personalitatea lui Constantin Brâncuşi cu grupe de studenţi de la Beijing Foreign Studies University.
ICR Istanbul organizează, pe 19 februarie, în parteneriat cu Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinanˮ din Istanbul, proiecţia filmului documentar „Brâncuşi, patriotism prin ordonanţă de urgenţă“, realizat de Televiziunea Română (TVR), în regia lui Cornel Mihalache, urmată de vernisajul expoziţiei de grafică intitulată „Constantin Brâncuşi – calea către regăsirea esenţei“. Expoziţia curatoriată de lect.univ.dr. Cristina Gelan - Olaru cuprinde lucrări realizate de artiştii vizuali Răzvan-Constantin Caratănase şi Florin Stoiciu şi ilustrează principalele opere şi motivele creaţiei brâncuşiene. De asemenea, publicul prezent va audia prelegerea ştiintifică cu titlul „Constantin Brâncuşi – contribuţii la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană“, susţinută de curator.
ICR Madrid invită publicul la proiecţia documentarului „Constantin Brâncuşi: Arcaismo y modernidad” („Constantin Brâncuşi: Arhaism şi modernitate”) miercuri, 19 februarie, la sediul Institutului. Filmările au fost realizate anul trecut de criticul de artă Juan Carlos Flores Zúñiga din Costa Rica, la Centrul Pompidou din Paris, în limba spaniolă, cu prilejul retrospectivei „Brancusi: Lʼart ne fait que commencer” organizate în parteneriat instituţional cu Institutul Cultural Român şi Ambasada României în Republica Franceză.
ICR Tel Aviv organizează şi găzduieşte, în perioada 19 februarie – 20 martie, expoziţia de sculptură intitulată „Brâncuşi, de la Târgu Jiu până în Israel”, care va cuprinde lucrări ale artistului israelian Dan Reisner, inspirate de sculptorul român Constantin Brâncuşi.
Joi, 20 februarie, ICR Londra va organiza la sediu un eveniment dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu (1937–38) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va debuta cu vernisajul expoziţiei de fotografie dedicate construcţiei ansamblului. Organizată în colaborare cu Primăria Târgu Jiu şi cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, expoziţia cuprinde fotografii din arhiva Centrului, unele dintre ele nemaivăzute până acum şi vor ilustra efortul şi viziunea care au stat la baza construcţiei acestui ansamblu monumental. Alături de acestea vor fi expuse imagini recente cu Coloana Infinitului, Masa tăcerii şi un detaliu al Porţii sărutului, realizate de fotograful londonez Alexandru Radu Popescu în august 2024, imediat după listarea UNESCO. Cuvântul de deschidere va fi rostit de Dr. Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. Seara va continua cu o masă rotundă la care vor lua parte istoricul de artă Jonathan Vernon, unul dintre cei mai buni cunoscători britanici ai marelui sculptor român, căruia i se vor alătura artistul vizual David Ward, împreună cu scriitorul şi curatorul Sam Cornish. Expoziţia va putea fi vizitată până în 4 martie.
ICR Paris organizează în perioada 25 februarie – 25 iunie expoziţia în aer liber „Brâncuşi la Muzeul Naţional de Artă al României” / "Brancusi au Musée national d'art de Roumanie", concepută şi realizată de ICR Paris pentru exteriorul grădinii Palatului Béhague, în parteneriat cu Ambasada României la Paris şi Muzeul Naţional de Artă al României. Pe 7 aprilie, împreună cu Consulatul general al României la Strasbourg şi Facultatea de litere din Strasbourg, organizează la Université de Strasbourg - Faculté des Lettres conferinţa „Constantin Brancusi: Ansamblul monumental de la Târgu Jiu”/ „Constantin Brancusi: L’ensemble monumental de Targu Jiu, Roumanie” a istoricului de artă Doina Lemny, fostă muzeografă la Musée national d’art moderne, Centre Pompidou din Paris.
ICR Viena prezintă la sediu, până pe 28 februarie, expoziţia de fotografie Coloana Infinitului – Constantin Brâncuşi, dedicată procesului de edificare a operei monumentale a sculptorului Constantin Brâncuşi. În cadrul vernisajului din 13 februarie, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Adrian Bândea, a susţinut o prelegere asupra semnificaţiei şi importanţei istorice a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, care a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2024.
ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Portugalia, va organiza în 14 martie, în cadrul Facultaţii de Arte Frumoase din Lisabona, conferinţele profesorului portughez Eduardo Duarte şi istoricului de artă român Marta Jecu.
Conferinţa „Brâncuşi - Rădăcini Româneşti şi Perspective Universaleˮ, susţinută de Doina Lemny, unul dintre cei mai avizaţi specialişti contemporani în opera lui Brâncuşi, va avea loc pe 18 martie, de la ora 17.00, la Muzeul Vigeland din Oslo. Prelegerea, în limba engleză, va oferi iubitorilor de artă modernă din Oslo posibilitatea de a interpreta creaţia lui Brâncuşi dintr-o perspectivă contemporană, într-unul dintre cele mai reputate muzee din lume, care poartă numele faimosului sculptor norvegian Gustav Vigeland. Conferinţa organizată de ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei, Institutul Francez din Norvegia şi Muzeul Vigeland se înscrie în seria de evenimente dedicate Francofoniei în spatiul scandinav.