15.000 de IMM-uri, eligibile pentru credite garantate de stat

15.000 de IMM-uri, eligibile pentru credite garantate de stat

Perspectiva creditării cu riscuri mai mici, prin programe guvernamentale, garantate de stat, a atras ca un magnet în ultimii ani multe bănci care activează pe piaţa locală, bănci mari fiind de exemplu pe poziţiile fruntaşe în topul plafoanelor de garantare alocate prin programul guvernamental din categoria IMM Invest.

Potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare din luna iunie, publicat de Banca Naţională a României, impactul programelor de sprijin din partea statului a fost semnificativ. Datele BNR arată că aproximativ 45.000 de firme au luat credite prin programe guvernamentale între iunie 2020 şi martie 2024.

Astfel, contractarea de credite garantate de stat de către sectorul companiilor nefinanciare a crescut semnificativ faţă de acum patru ani. La finalul lunii martie 2024,soldul acestor credite a fost de 36,4 miliarde de lei, de aproximativ 11 ori mai mare decât era în iunie 2020.

Firme din toate sectoarele economiei au apelat la credite garantate de stat, introducerea programelor cu garanţii de stat facilitând creşterea accesului la finanţare pentru IMM din România, arată BNR. Garanţiile au fost acordate atât pentru capital de lucru, cât şi pentru investiţii.

Bugetul IMM Plus a ajuns la 15 miliarde de lei

Guvernul a luat recent noi măsuri pentru susţinerea mediului privat de afaceri, o componentă esenţială pentru transformarea României într-o forţă economică regională.

În luna iunie bugetul schemei de ajutor de stat IMM Plus a crescut cu circa 2,5 miliarde de lei, până la un total de aproape 15 miliarde de lei. Prin această măsură, numărul total de firme care pot beneficia de schema de ajutor de stat se majorează cu 2.300, ajungând la un total de 13.800.

Programul IMM PLUS sprijină antreprenorii români prin garanţii de stat pentru creditele oferite de instituţiile financiare întreprinderilor mici, mijlocii şi celor cu capitalizare medie.

Programul include şase componente:

    • IMM ROMÂNIA PLUS: pentru credite de capital de lucru şi refinanţări.
    • AGRO PLUS: finanţare pentru agricultură, pescuit, acvacultură şi sectorul alimentar.
    • IMM PROD PLUS: garanţii pentru lichidităţi şi investiţii în sectoare productive.
    • CONSTRUCT PLUS: susţine eficienţa energetică şi investiţiile în energie verde în sectorul construcţiilor.
    • RURAL PLUS: facilităţi de garantare pentru fermieri şi întreprinderi din agricultură.
    • INNOVATION PLUS: garanţii pentru companii inovative şi exportatoare.

Afla mai multe despreimm pluscreditestat
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt