Luni, preşedintele SUA şi-a intensificat războiul comercial, anunţând 14 naţiuni, de la furnizori puternici precum Japonia şi Coreea de Sud până la actori comerciali minori, că se vor confrunta acum cu tarife mult mai mari începând cu un nou termen limită, 1 august, scrie Reuters.
Impunerea unei taxe de 25% asupra importatorilor americani de toate bunurile a zguduit indicele S&P 500, care a scăzut brusc, deşi vestea a fost luată în considerare.
În scrisorile trimise până acum către 14 ţări, Trump a făcut aluzie la oportunităţi de negocieri suplimentare, chiar dacă a avertizat că represaliile vor atrage un răspuns similar.
„Dacă, din orice motiv, decideţi să vă măriţi tarifele, atunci, oricare ar fi numărul cu care alegeţi să le măriţi, va fi adăugat la cei 25% pe care îi percepem”, a spus Trump şi în scrisorile publicate pe platforma sa Truth Social.
Tarifele mai mari intră în vigoare de la 1 august şi nu se vor combina cu tarifele sectoriale anunţate anterior, cum ar fi cele privind automobilele şi oţelul şi aluminiul.
Ordinul executiv al lui Trump de luni prelungeşte până la 1 august termenul limită de miercuri pentru negocieri.
Întrebat dacă termenul este ferm, Trump a răspuns: "Aş spune ferm, dar nu 100% ferm. Dacă vor suna şi vor spune că am dori să facem ceva într-un mod diferit, vom fi deschişi la asta".
Este regretabil că Trump măreşte tarifele la importurile din Japonia şi Coreea de Sud, doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA, dar încă mai există timp pentru un progres în negocieri, a declarat fostul negociator comercial american Wendy Cutler.
„Deşi vestea este dezamăgitoare, nu înseamnă că jocul s-a încheiat”, a adăugat Cutler, vicepreşedinte al Asia Society Policy Institute.
Trump a declarat că Statele Unite vor impune tarife de 25% pentru mărfurile din Tunisia, Malaezia şi Kazahstan, cu taxe de 30% pentru Bosnia şi Herţegovina, urcând la 32% pentru Indonezia, 35% pentru Serbia şi Bangladesh, 36% pentru Cambodgia şi Thailanda şi 40% pentru Laos şi Myanmar. Un acord cu India era aproape, a adăugat Trump.
Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte evitarea unor tarife mai mari, de până la 35%, pe care Trump le-a sugerat recent.
„Am primit o propunere din partea Statelor Unite de a continua rapid negocierile pentru termenul nou stabilit de 1 august şi că, în funcţie de răspunsul Japoniei, conţinutul scrisorii ar putea fi revizuit”, a declarat Ishiba la o reuniune a cabinetului marţi.
Coreea de Sud a declarat că intenţionează să intensifice negocierile cu Statele Unite şi că scutirile sau reducerile tarifelor pentru automobile şi oţel trebuie incluse în orice acord comercial.
Thailanda a declarat că este încrezătoare că poate obţine un tarif competitiv similar cu cel al altor ţări.
În Malaezia vecină, ministerul comerţului a declarat că recunoaşte preocupările SUA privind dezechilibrele comerciale şi accesul pe piaţă, considerând în acelaşi timp că angajamentul constructiv şi dialogul rămân cea mai bună cale de urmat.
În Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, un oficial a declarat că Jakarta încă mai are loc negocieri privind tarifele, iar negociatorul său principal se va întâlni cu reprezentanţii comerciali ai SUA la Washington.
O echipă din Bangladesh aflată la Washington ar urma să poarte discuţii comerciale suplimentare miercuri, a declarat un oficial.
SUA este principala piaţă de export pentru industria de confecţii gata fabricate din Bangladesh, care reprezintă peste 80% din veniturile sale din exporturi şi angajează 4 milioane de persoane.
„Aceasta este o veste absolut şocantă pentru noi”, a declarat marţi pentru Reuters Mahmud Hasan Khan, preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de îmbrăcăminte din Bangladesh. "Speram cu adevărat că tarifele vor fi undeva între 10-20%. Acest lucru va afecta grav industria noastră".
Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că tariful american de 30% este nejustificat, deoarece 77% din produsele americane nu sunt supuse tarifelor în ţara sa. Purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa a declarat că guvernul său va continua să dialogheze cu Statele Unite.
Doar două acorduri au fost încheiate până acum de către SUA, cu Marea Britanie şi Vietnam.