10 ani fără carnet pentru şoferii băuţi sau drogaţi

10 ani fără carnet pentru şoferii băuţi sau drogaţi

Şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan ar putea să nu mai aibă dreptul să conducă timp de 10 ani. Este propunerea PSD, pe care o vrea lege chiar în această toamnă. De altfel, şoferilor li s-ar putea confisca şi maşinile din această cauză.

Sunt măsurile drastice pe care PSD vrea să le impună începând cu nouă sesiunea parlamentară. Iniţiatorul proiectului spune însă că trebuie găsit cadrul legal pentru ca legea să fie constituţională. Sindicaliştii din poliţie cred totuşi că prevenţia trebuie să fie prioritară.

Poliţiştii spun că nu sunt nici aparate drug test suficiente, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri din acest punct de vedere. Mai ales că nu sunt singurele lipsuri. 

Numărul sancţiunilor contravenţionale pentru conducere sub influenţa alcoolului au crescut în 2023 cu 12% faţă de anul trecut. De la începutul anului poliţiştii au identificat peste 5300 de infracţiuni care implică şoferi băuţi la volan. Şi numărul şoferilor drogaţi la volan a crescut. Doar anul trecut au fost depistaţi 2.000 iar vârsta celor care consumă stupefiante scade cu fiecare an. Testarea ar trebui făcută discret, spun specialiştii.

PSD propune chiar ca statul să deconteze 2-3 teste anuale prin care să se depisteze eventualul consum de droguri de către minori,  iar în situaţia unor teste pozitive decontarea să fie decontate 10 şedinţe de consiliere psihologică. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt