VIDEO - SUA - Poliţia a lansat o amplă operaţiune de căutare a autorului masacrului de la Lewiston, soldat cu zeci de victime

VIDEO - SUA - Poliţia a lansat o amplă operaţiune de căutare a autorului masacrului de la Lewiston, soldat cu zeci de victime
foto: Lewiston, ME Police Dpt.

Sute de poliţişti participă la operaţiuni de căutare în oraşul Lewiston şi în zonele învecinate din statul Maine un bărbat în încercarea de a-l găsi pe bărbatul care a deschis focul dintr-un bar şi într-o sală de bowling, făcând zeci de victime în ceea ce ar putea deveni cel mai sângeros atac din SUA din ultimii patru ani, relatează CNN şi Reuters.

 

Agenţiile de presă au anunţat bilanţuri variabile, de la 15 până la 22 de morţi, şi zeci de răniţi, în timp ce oficialii au spus că există victime multiple, dar au refuzat să ofere cifre.

Poliţia din Maine, stat din nord-estul SUA, l-a identificat pe Robert R. Card, în vârstă de 40 de ani, ca suspect în acest caz. Autorităţile au postat pe reţelele sociale fotografii ale unui bărbat care foloseşte ceea ce pare a fi o puşcă semiautomată. Imaginile de la unul dintre locurile crimelor de miercuri arată un bărbat cu barbă, îmbrăcat cu un hanorac maro şi blugi, care ţine arma în poziţia de tragere.

În timp ce poliţia îl caută pe autorul împuşcăturilor din Lewiston de miercuri seară, mai multe şcoli locale au anunţat că vor anula cursurile joi.

De asemenea, birourile din oraşul Lisbon, care se învecinează cu Lewiston, vor rămâne închise joi. "Forţele de ordine din comitatul Androscoggin investighează două evenimente cu focuri de armă. Toate birourile oraşului vor fi închise pe 26 octombrie. Vă rugăm să acordaţi prioritate siguranţei şi să continuaţi să vă adăpostiţi", se arată pe site-ul oraşului.

Maşina lui Robert Card a localizată în Lisbon miercuri seară, potrivit comisarului Departamentului de Siguranţă Publică din Maine, Mike Sauschuck.

Cei care au asistat la împuşcăturile din Lewiston au fost de toate vârstele, inclusiv adolescenţi, a declarat primarul din Auburn, Jason Levesque, adăugând că şi această comunitate este în stare de şoc. Auburn este un oraş situat la mai puţin de 3 km vest de Lewiston. Levesque a spus că există multă teamă, panică şi îngrijorare în rândul locuitorilor de acolo. "Auburn şi Lewiston sunt una lângă alta, un râu ne desparte. Împreună, populaţia noastră este de aproximativ 60.000 de locuitori. Nu ai cum să nu ştii pe cineva care poate să aibă cunoştinţe printre victime, aşa că acest lucru va avea un impact asupra fiecărui colţ al comunităţii noastre", a spus primarul. El a relatat că un martor al incidentelor a spus că iniţial, când s-au auzit focurile de armă, nu a fost panică, pentru că lumea a crezut că sunt pocnituri legate de Halloween.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ORAŞUL LEWISTON

În oraşul Lewiston au avut loc două incidente cu focuri de armă active - la Sparetime Recreation, o sală de bowling de pe Mollison Way, şi la restaurantul Schemengees Bar & Grille de pe Lincoln Street, potrivit poliţiei din Lewiston.

Barul şi sala de bowling unde au avut loc împuşcăturile se află la o distanţă de aproximativ 6,5 km unul de celălalt în Lewiston, un fost centru textil şi un oraş de 38.000 de locuitori din comitatul Androscoggin, situat la aproximativ 56 km nord de Portland, cel mai mare oraş din Maine.

Oficialii statului spun că împuşcăturile au început în jurul orei locale 18:56 (joi, 1:56 ora României). Martorii oculari au relatat că au văzut oameni care fugeau de la sala de bowling.

Poliţia din Lewiston l-a identificat apoi pe Robert Card, în vârstă de 40 de ani, ca fiind suspectul, spunând că acesta ar trebui "considerat înarmat şi periculos". Poliţia a îndemnat publicul să contacteze forţele de ordine dacă are informaţii despre locul unde se află Card. Reprezentanţii forţelor de ordine din Maine au declarat pentru CNN că acesta este instructor autorizat de arme de foc şi membru al Rezervei Armatei SUA.

 

Biroul şerifului a publicat apoi imagini ale suspectului de pe camerele de supraveghere, iar acesta ţine în mână o puşcă de asalt de mare putere.

Poliţia a distribuit, de asemenea, o imagine a vehiculului suspectului pe care îl căua - un mic SUV alb cu bara de protecţie din faţă vopsită în negru.

Ulterior, oficialii din Maine au trimis în teren sute de agenţi de poliţie, în tot statul, care încearcă acum să-l localizeze pe Card. Locuitorilor li s-a spus să continue să se adăpostească.

"Avem literalmente sute de agenţi de poliţie care lucrează în tot statul Maine pentru a investiga acest caz şi pentru a-l localiza pe Card, care este persoană de interes", a declarat într-o conferinţă de presă Mike Sauschuck, comisarul pentru siguranţă publică din Maine.

Presa locală a relatat despre un buletin al forţelor de ordine din Maine, care l-a identificat pe Card ca fiind un instructor de arme de foc şi membru al rezervei armatei americane şi care ar fi declarat recent că are probleme de sănătate mintală, inclusiv că aude voci. De asemenea, în buletin se spune că acesta a ameninţat că va trage într-o bază a Gărzii Naţionale.

"De asemenea, s-a raportat că Card a fost internat într-o instituţie de sănătate mintală timp de două săptămâni în vara anului 2023 şi ulterior a fost eliberat", se arată în buletinul Centrului de informaţii şi analiză din Maine.

BIDEN A FOST INFORMATŞI A VORBIT CU OFICIALITĂŢI LOCALE

Preşedintele Joe Biden a fost informat şi va continua să primească informaţii actualizate, a declarat un oficial american la Washington. Preşedintele a vorbit la telefon, individual, cu guvernatorul statului Maine, Janet Mills, cu senatorii Angus King şi Susan Collins şi cu congresmanul Jared Golden despre împuşcăturile din Lewiston şi a oferit întregul sprijin federal în urma atacului, a precizat Casa Albă.

Dacă bilanţul de 22 de morţi va fi confirmat, masacrul ar fi cel mai sângeros din Statele Unite cel puţin din august 2019, când un bărbat înarmat a deschis focul într-un supermarket Walmart din El Paso, folosind o puşcă AK-47 şi ucigând 23 de persoane. Procurorii au spus ulterior că a fost vorba despre o crimă din ură antihispanică.

Cele 22 de decese din Lewiston ar fi, de asemenea, la egalitate cu media de omucideri care au loc în Maine anual. Numărul anual de omucideri în acest stat a fluctuat între 16 şi 29 începând din 2012, potrivit poliţiei statului Maine.

Numărul incidentelor armate din SUA soldate cu moartea a patru sau mai multor persoane a crescut de la începutul pandemiei de COVID-19. În 2022 au avut loc 647 de atacuri armate, iar în 2023, pe baza tendinţelor din iulie, numărul ar urma să fie şi mai mare.

Cel mai grav masacru în masă înregistrat în SUA s-a soldat cu moartea a 58 de persoane când un bărbat înarmat a tras asupra participanţilor la un festival de muzică country din Las Vegas de pe terasa unui hotel înalt, în 2017.

Afla mai multe despremaineimpuscaturimortivideo
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt