Franz Beckenbauer, unul dintre cei mai mari fotbalişti şi antrenori ai Germaniei, s-a stins din viaţă luni la vârsta de 78 de ani.
”Kaiserul” va rămâne cel mai important nume din istoria fotbalului german.
Fostul glorie germană are în palmares o triplă în Cupa Campionilor Europeni cu Bayern (1974-1976), dar şi titlul mondial cucerit şi ca jucător, şi ca antrenor cu Germania.
Beckenbauer a devenit primul fotbalist din istorie care a devenit campion al lumii în calitate de căpitan şi de selecţioner.
Prezent în cadrul emisiunii Proiect de ţară: România, Emil Grădinescu a rememorat ce a însemnat Franz pentru fotbalul mondial.
”L-am văzut pe Beckenbauer jucând la mondialul din Mexic 1970, pe vremea când TVR-ul dădea meciurile. Prima oară l-am văzut în sfertul de finală contra Angliei, când a şi înscris, apoi în celebra semifinală cu Italia când şi-a dislocat umărul şi a evoluat o bună perioadă din meci cu un braţ imobilizat. Apoi în diverse reportaje. Din fotbalul nostru l-aş compara poate cu Dembrovschi.
Jocul lui Beckenbauer era solid. El putea juca pe orice post. Să nu uităm, el a început vârf de atac, iar ulterior a fost trecut pe toate posturile la Bayern, echipă pentru care a debutat la 18 ani. La 20 de ani câştiga deja primele trofee. El a inventat de fapt postul de libero, dar a făcut-o într-o manieră proprie, nu în sens italienesc. El era un libero ofensiv, jucând şi în faţa liniei de apărare, ajungând chiar în poziţii de finalizare.
Mi-a rămas în minte acel meci incredibil. Să joci cu umărul dislocat în celebra semifinală cu Italia de la Campionatul Mondial din 70, 4-3 cu Italia. Meciul ăla a fost de o rară frumuseţe.
Apoi el are perfomanţa aceea cu Germania, ca antrenor, la Mondialul din 1990, când devine primul care câştigă titlul mondial şi ca fotbalist şi ca antrenor.
Apoi a intrat în lumea asta a administraţiei şi a devenit vicepreşedinte a Federaţiei Germane, după care a condus Comitetul ăla de lobby ca să obţină Germania Cupa Mondială din 2006. După care a continuat lobby-ul şi pentru Rusia în 2018 şi Quatar în 2022. Iar de-aici i s-au tras nişte mici necazuri. În sensul că i s-au descoperit nişte sume de ordinul milioanelor de euro primite de el. Activitatea de lobby în unele ţări este reglementată. A fost acuzat de mită, dar până la urmă acuzaţiile n-au rezistat timpului. În 2020, după vreo 14 ani de la lansarea lor s-au prescris.
A fost o personalitate uriaşă, afirmându-se pe multe planuri. Fotbalist, antrenor, apoi administrator, în postura de a gestiona bani şi influenţă”, a comentat Emil Grădinescu la Prima News.