Organizatorii Transylvania Open au anunţat, luni, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că au cumpărat licenţa WTA 250 de la proprietarul Palermo Ladies Open, astfel încât turneul de tenis va fi organizat permanent de acum înainte la Cluj-Napoca.
În ultimii patru ani, Transylvania Open WTA 250 a fost organizat prin închirierea licenţei.
"Transylvania Open WTA 250, turneul de tenis din Cluj-Napoca votat doi ani la rând cel mai bun turneu din lume la categoria lui, va fi organizat de acum în baza unei licenţe permanente. Procesul de achiziţie a fost încheiat de curând. Organizatorii au cumpărat licenţa utilizată de un turneu cu tradiţie: Palermo Ladies Open - o istorie de 35 de ediţii organizate începând cu anul 1988. Transylvania Open a avut până acum trei ediţii organizate în luna octombrie, iar cea de anul acesta, în februarie. Următoarea ediţie va fi organizată în 1-9 februarie 2025", se menţionează în comunicatul citat.
Licenţa recent achiziţionată oferă posibilitatea organizării turneului oriunde în lume, însă echipa Transylvania Open îşi doreşte ca evenimentul să rămână la Cluj-Napoca. Patrick Ciorcilă va continua să fie directorul turneului, asigurând o tranziţie uşoară şi menţinerea standardelor înalte de organizare şi competiţie.
"Suntem încântaţi să anunţăm achiziţia licenţei permanente pentru Transylvania Open WTA 250. Suntem onoraţi că am preluat această licenţă de la un turneu cu tradiţie şi credem că Transylvania Open, prin rezultatele obţinute, face cinste acestei predări de ştafetă. A fost o investiţie financiară semnificativă, dar mai important este că vorbim de o investiţie în viitorul tenisului din România şi în imaginea internaţională a ţării noastre. Prin această achiziţie, nu doar că vom continua să organizăm turneul la Cluj-Napoca, dar vom oferi şi un sprijin valoros sportivelor din România care vor avea oportunitatea de a concura acasă. În plus, organizarea unui turneu de prestigiu va contribui la educaţia sportivă a tinerelor talente, inspirând generaţii viitoare să urmeze această cale", a declarat Patrick Ciorcilă.
La rândul său, Oliviero Palma, proprietarul Palermo Ladies Open, a afirmat: "Turneul nostru, care de 35 de ani a permis scrierea unor pagini importante ale tenisului mondial, este pe mâini bune. Suntem siguri că datorită angajamentului vostru pasionat, va găsi un nou impuls pentru realizări prestigioase ulterioare. A fost o plăcere să vă cunoaştem şi apreciem profesionalismul deosebit cu care s-a realizat transferul titlului. Vă vom urmări cu atenţie şi afecţiune".
Cea mai recentă ediţie a Transylvania Open a avut loc în BT Arena din Cluj-Napoca, în perioada 3-11 februarie 2024. Meciurile s-au jucat indoor, pe hard, pe cele două terenuri de tenis amenajate. În total, 32 de jucătoare au concurat la meciurile de simplu, şi 16 echipe la dublu, pentru 250 de puncte WTA şi premii în valoare de 267,082 de dolari. Câştigătoarea marelui trofeu din acest an a fost Karolina Pliskova, fost lider mondial şi cap de afiş al turneului din Cluj. Ea a jucat finala cu Ana Bogdan, favorita numărul 8 a competiţiei.
La organizarea turneului a lucrat o echipă formată din aproape 1.000 de persoane, iar bugetul s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.
Transylvania Open face parte din categoria turneelor WTA 250, care au fost introduse în 2021, odată cu noua clasificare WTA. Momentan, există 23 de turnee WTA 250 organizate în lume.
Turneul WTA de la Palermo a fost câştigat de-a lungul timpului de trei ori de către românce, Irina Spîrlea (1994, 1995) şi Irina Begu (2022).