Industria pariurilor sportive a ajuns la un nivel fără precedent în România, în special datorită dezvoltării segmentului online. În 2025, se împlinesc zece ani de la reglementarea acestui domeniu, moment care a reprezentat începutul unei noi ere.
Înainte de adoptarea legii referitoare la jocurile de noroc la distanţă, românii pasionaţi de betting aveau posibilitatea să joace doar la operatori internaţionali, ale căror platforme erau de obicei în limba engleză şi care nu acceptau depuneri în lei.
O dată cu reglementarea domeniului, pe piaţa din ţara noastră au putut rămâne doar bookmakerii care au obţinut licenţă de la Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc. Pe lângă plata taxelor aferente, operatorii care au aplicat pentru licenţă s-au angajat să îşi adapteze site-urile la nevoile jucătorilor români, însemnând platforme în limba română şi posibilitatea de a face depozite în moneda naţional. De asemenea, în ofertele sportive au fost incluse mai multe sporturi şi competiţii din ţara noastră.
Aceste schimbări au făcut ca pariurile sportive să devină şi mai populare, ca modalitate de divertisment. Legislaţia a asigurat un mediu sigur atât pentru operatori, care acum au parte de predictibilitate, cât şi pentru jucători, ale căror drepturi sunt protejate.
La aceste considerente trebuie adăugat şi faptul că ofertele sportive ale bookmakerilor au devenit tot mai bogate, nu neapărat ca şi sporturi acoperite, ci ca opţiuni de pariere pentru evenimentele sportive importante. De la câteva zeci de selecţii disponibile pentru un meci din Liga Campionilor s-a ajuns la câteva sute, pentru ca în prezent unele agenţii să ofere chiar şi peste 1.000 de selecţii cu cote în meniul unui joc.
Gradul de încredere în casele de pariuri a crescut constant
Progresul tehnologic a avut şi el o contribuţie importantă la creşterea industriei de betting, în ultimul deceniu. Concret, operatorii au putut implementa serviciul de streaming video live, datorită căruia pasionaţii de sport pot urmări anual zeci de mii de jocuri în direct, în format tv. Înainte de 2020 erau puţine agenţii unde exista această posibilitate, însă în ultimii cinci ani numărul s-a mărit. Nu sunt transmise doar meciuri de fotbal, ci şi de tenis de câmp, baschet, volei, tenis de masă sau eSports.
Apropo de sporturile electronice, acestea au dus „greul” industriei de pariuri în timpul pandemiei, când competiţiile din sporturile tradiţionale au fost întrerupte. În acea perioadă, românii au putut paria doar pe eSports şi pe sporturi virtuale, avantajul primei categorii fiind acela că rezultatele nu erau 100% aleatorii.
Cei care au făcut cunoştinţă atunci cu sporturi electronice nu au renunţat la ele nici după reluarea competiţiilor clasice, astfel că aceste sporturi au acum o secţiune proprie pe toate site-urile de pariuri.
Gradul de încredere în casele de pariuri online a crescut constant, în paralel cu implicarea brandurilor în sprijinirea sportului. În ultimii zece ani, tot mai multe echipe din România au încheiat contracte de sponsorizare cu branduri din acest domeniu. De asemenea, există parteneriate între federaţii şi agenţii de pariuri, un exemplu în acest sens fiind colaborarea dintre Federaţia Română de Fotbal şi Fortuna Pariuri Sportive, începută în martie 2017.
În contrast cu evoluţia pozitivă a pariurilor online, pariurile sportive offline au înregistrat o scădere a popularităţii în ultimul deceniu. Cu toate acestea, agenţiile terestre nu duc lipsă de jucători, încercând să îşi adapteze ofertele astfel încât să rămână atractive.