Avem un nou sport olimpic: Canotajul Maritim sau "de Coastă". Acesta a fost inclus în programul Jocurilor din 2024, de la Paris. Bărcile sunt mai mici, dar mai stabile pentru că marea este mai agitată decât apele unui lac. În România, noul sport a fost lansat astăzi la Constanţa de către Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică la canotaj si preşedinte al Federaţiei de specialitate. Lipă i-a îndemnat pe toţi turiştii de pe plajă să urce-n barcă măcar pentru un sfert de oră.
Legenda canotajului olimpic mondial a fost printre turisti ca la ea acasa. Le-a spus ca nu e greu si ca toti ar trebui sancerce sa dea la vasle macar o data-n viata. Si ca sa dea un exemplu, Elisabeta Lipă a fost in prima barca ce a iesit pe mare.
Canotajul de coastă este un tip de canotaj ce se realizează pe mare, nu pe lacuri sau râuri aşa cum eram obişnuiţi până acum. Din cauza condiţiilor mai dificile de desfăşurare, bărcile sunt mai late şi mai robuste decât cele utilizate în mod obişnuit. Canotajul de Coastă a inceput cu ani in urma ca un sport de placere printre pasionatii marii si-ai sporturilor nautice. E mult mai dificil sa tii barca in echilibru pe valurile marii, mai ales ca nu e foarte inalta si apa intra repede in ea. Dar chiar si-asa, impatimiţii sporturilor cu vasle au dus ideea mai departe si-a prins teren pana cand Comitetul International Olimpic a transformat-o in sport oficial.
La Constanta, Elisbeta Lipă nu s-a dus singură, ci cu sportivii din lotul olimpic de canotaj, printre care se aflau şi medaliatii de la Tokyo.
Dupa ce i-au privit pe sportivi cum se plimbă cateva ture cu schiful pe valurile marii, turistii au prins curaj şi au incercat şi ei.
România a obţinut prima sa medalie la canotajul de coastă anul trecut, intr-o competiţie europeana care s-a desfăşurat la Marina di Castagneto Carducci, in Italia.