Anul pandemic i-a la pus la grea încercare pe cei peste 2 mii de români care suferă de hemofilie, o boală genetică ce se manifestă prin sângerări necontrolate. Tratamentul a lipsit adesea din farmacii, iar mulţi bolnavi nu au mai dat pe la spital din cauza restricţiilor. Totul în contextul în care chiar şi înaintea pandemiei mai puţin de jumătate din cei diagnosticaţi cu hemofilie aveau un medic curant.
Ultimul an a fost un adevărat coşmar pentru bolnavii diagnosticaţi cu hemofilie. Restricţiile instituite de autorităţi au transformat drumul acestora către marile centre de tratament şi către şansa unei vieţi normale într-o întreprindere deosebit de dificilă. Este şi cazul acestui pacient.
Boala este nemiloasă. Lipsa tratamentului conduce la o deteriorare rapidă şi ireversibilă a ariculaţiilor.
Iar statul nu a făcut decât să îngreuneze soarta acestor oameni greu încercaţi de soară. Bugetul alocat tratamentelor a fost fragmentat şi cu întârzieri către spitale.
În plus, tratamentul specific bolnavilor de hemofilie a lipsit adesea din farmacii anul acesta. Consecinţele acestei penurii au fost catastrofale pentru pacienţi.
În prezent, în România, peste 2 mii de oameni sunt diagnosticate cu hemofilie. Un sfer dintre aceştia sunt copii.