Vaccinul Moderna ar asigura imunitatea timp de 2 ani

Vaccinul Moderna ar asigura imunitatea timp de 2 ani

În curând, România va avea disponibile 2 vaccinuri. Serul celor de la Moderna a primit aprobarea în Uniunea Euopeană şi ar urma să ajungă la noi în ţară după jumătatea lunii ianuarie. Chiar când va începe şi etapa a doua a vaccinării. Exsită însă câteva diferenţe notabile între vaccinurile Pfizer şi Moderna.

În România va fi curând disponibil şi vaccinul americanilor de la Moderna. Comisia Europeană a anunţat deja că Moderna a primit aprobarea, aşa că în Uniune vor ajunge 160 de milioane de doze. României îi revin 3 milioane şi jumătate. Ambele tipuri de vaccin funcţionează pe bază de mesager ARN.

De asemenea, ambele seruri au o eficacitate de 95% şi se administrează în doză dublă. Diferenţa este că în cazul Moderna, rapelul se face la 28 de zile, în timp ce la Pfizer la 21 de zile.

Un avantaj al vaccinului Moderna este temperatura la care poate fi păstrat. Acesta se transportă la -20 de grade Celsius, spre deosebire de serul celor de la Pfizer care e distribuit la -80 de grade Celsius.

În ceea ce priveşte recomandările medicale, vaccinul produs de Moderna nu se poate administra persoanelor sub 18 ani, în timp ce serul Pfizer nu este recomandat celor cu vârsta sub 16 ani.

Posibilele reacţiile adverse sunt similare, spun medicii. Cele generale se refară la febră, dureri de cap, greaţă, dureri musculare, oboseală sau frisoane. Doar în cazuri rare au fost înregistrate reacţii adverse majore. De asemenea, serul nu este recomandat celor care se ştiu alergici la una dintre substanţele vaccinului.

Cei de la Moderna au anunţat că vaccinul lor ar putea asigura imunitatea în faţa noului coronavirus chiar şi timp de 2 ani. Pentru a fi siguri, trebuie să fie finalizată însă o evaluare amplă. Pfizer nu a oferit încă o estimare.

Alegerea între două vaccinuri pentru imunizarea fiecărei persoane va rămâne la latitudinea medicilor, care vor indica pacientului varianta cea mai bună. De asemenea, companiile producătoare susţin că ambele seruri sunt eficiente şi împotriva noii tulpini de covid 19.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt