Metastazele sunt localizări secundare ale unor tumori formate în altă parte în organism, care au diseminat la distanţă. Plămânul este al doilea cel mai frecvent loc de localizare metastatică, după ficat, dar metastazele pot apărea şi la nivelul oaselor, al creierului şi al altor organe. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer care diseminează în plămâni sunt cancerul mamar, cancerele ginecologice, cancerul de pancreas, cancerele tractului digestiv.
Opţiunile terapeutice pentru pacienţii cu metastaze pulmonare sunt diferite de cele recomandate pentru tratamentul tumorii primare. Una dintre opţiunile moderne de tratament, recomandate pacienţilor decelaţi cu metastaze pulmonare, indiferent de tumora de bază, este radioterapia externă de mare precizie – stereotaxia.
Radioterapia stereotaxică este o metodă de radioterapie externă avansată, prin care se administrează doze semnificative de radiaţie, extrem de precis, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, în scopul distrugerii acestora, fără afectarea ţesuturilor sănătoase din jur. Pentru tumorile pulmonare, radioterapia stereotaxică corporală (SBRT) reprezintă tratamentul preferat, atunci când nu există indicaţia de tratament chirurgical.