O procedură medicală nouă dă speranţă la viaţă pacienţilor cu forme grave de Covid-19! La Spitalul Victor Babeş din Timişoara, medicii secţiei de pneumologie au început să folosească aparate cu un flux ridicat de oxigen. Pacienţii care sunt supuşi unei asemenea proceduri se simt mai bine după doar câteva ore.
Liviu Ilcău este unul dintre pacienţii care au fost conectaţi la un asemenea aparat. Bărbatul de 62 de ani, din comuna timişeana Teremia Mare, a ajuns la Spitalul Victor Babeş având probleme respiratorii grave în urma infecţiei cu Sars Cov2. Medicii au decis să îi aplice noul tip de terapie medicală bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Acesta permite reglarea concentraţiei de oxigen a debitului, dar şi a temperaturii.
Aparatul, care este portabil, asigură pacientului un debit de oxigen umidificat şi încălzit, ce poate ajunge până la 60 de litri pe minut. Prin comparaţie, debitul de oxigen asigurat de instalaţiile standard din unităţile sanitare este de până la 15 litri pe minut. Cei care beneficiază de un asemenea aparat spun că respiră mult mai uşor.
Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienţilor care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecţiei cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubaţie, ceea ce înseamnă o scădere a numărului de pacienţi ce pot ajunge în Secţia de Terapie Intensivă.
Florin Niţă este un alt pacient care a avut nevoie de suport respirator. Timişoreanul a ajuns la Spital cu o formă moderată spre severă de infecţie cu Sars-Cov 2. A fost conectat la aparatul cu sistemul de oxigen cu flux mare.
După aproape trei săptămâni de spital, aplicarea acestei proceduri a făcut ca timişoreanul să se simtă acum mult mai bine.
Medicii timişoreni spun că vor să extindă terapia ce foloseşte sistemele de oxigen cu flux mare întrucât rezultatele sunt foarte bune.