Trecerea la ora de vară poate avea un impact extrem de puternic asupra organismului uman, a declarat nutriţionistul Adina Rusu, menţionând că aceasta poate fi cauza alegerilor alimentare nesănătoase şi a unui apetit dereglat.
Ea arată că oamenii au un simţ natural al timpului, un ritm circadian care se dezvoltă chiar înainte de naştere, din viaţa intrauterină. În opinia sa, perturbarea acestui ritm poate fi extrem de periculoasă, studiile scoţând în evidenţă o creştere a numărului de accidente de maşină, precum şi a incidenţei infarctului de miocard, a atacurilor vasculare cerebrale şi a altor afecţiuni cardiovasculare, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară.
"Organismul nostru funcţionează cu o anumită ritmicitate, în anumite tipare bine definite. Atunci când aceste tipare sunt perturbate, apar diferenţe în nivelul hormonilor de stres, precum şi modificări ale presiunii arteriale. Ambele pot fi factori declanşatori pentru unele evenimente cardiovasculare. Trecerea la ora de vară poate cauza şi o creştere a incidenţei episoadelor depresive, ritmul circadian fiind implicat şi în mecanismele care stau la baza afecţiunilor din această sferă. De asemenea, în perioada adaptării la ora de vară sunt frecvente tulburările de somn care pot afecta memoria, capacitatea de concentrare şi de luare a deciziilor, precum şi viteza de reacţie. Transformările prin care trece organismul nostru în această perioadă ne pot influenţa şi apetitul şi ne pot face să simţim o senzaţie de foame mult mai puternică. Responsabil pentru acest efect este nivelul fluctuant al hormonilor care acţionează asupra centrilor foamei şi saţietăţii de la nivelul creierului. Astfel, chiar şi un deficit mic de somn creşte nivelul grelinei, un hormon care cauzează senzaţia de foame, şi suprimă leptina, un hormon responsabil cu apariţia senzaţiei de saţietate după masă. Deficitul de somn creşte şi rezistenţa la insulină şi transmite corpului mesajul de a stoca mai multe calorii sub formă de grăsime", a explicat, pentru AGERPRES, Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.
Mai mult, susţine ea, la apariţia acestei senzaţii nefireşti de foame, există şi riscul de a opta pentru alimente nesănătoase, bogate în zahăr şi în grăsimi.
agerpres.ro