Spitalul regional de la Iaşi va trata şi pacienţi din Republica Moldova, spune primarul oraşului

Spitalul regional de la Iaşi va trata şi pacienţi din Republica Moldova, spune primarul oraşului

Aşa cum „cresc” clădiri peste tot, aşa de repede ar trebui să fie ridicate şi spitalele regionale din România, a declarat la Prima News Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii.

„Perioada alocată realizării acestor spitale este scurtă, dar vedem cum cresc clădiri din pământul ţării, cred că putem să le realizăm. Va mai fi o provocare, aceea de a aduce personal. Capacităţile şi necesităţile acestui spital vor fi foarte mari, deci trebuie pregătit personal special. E un obiectiv care va fi dotat cu capacităţi de ultimă oră şi trebuie manevrate responsabil, trebuie rezolvată problema gărzilor. De asemenea, vor fi echipe mixte pentru politrauma, iar structura de personal trebuie aprobată înainte de a fi gata spitalul”, a spus Bodog.

El a adăugat că acesta este un nou jalon în construcţia de spitale şi orice pas înainte este foarte important pentru sistemul de sănătate şi pentru pacienţi.

Primarul Iaşiului, acolo unde până în 2017 ar trebui să fie gata primul spital regional din România, a anunţat că sunt alocaţi 380 de milioane de euro pentru construcţie, plus 200 de milioane de euro pentru dotări.

„Peste 4800 de persoane vor lucra în acest spital, care va fi clădit pe structura actualului spital de urgenţă din Iaşi. Anul 2027 e un termen rezonabil, strâns, dar rezonabil. Sperăm că nu vor fi contestate licitaţiile”, a declarat Chirica.

„Spitalul este foarte aproape de aeroport, racordat şi la viitoarea autostradă a Moldovei, va putea acorda asistenţă şi pentru Republica Moldova. Facultatea de medicină şi farmacie deja îşi canalizează rezidenţii spre specificul acestui spital unde secţia de primiri urgenţe va avea 15.000 de metri pătraţi”, a spus primarul Iaşiului.

Marius Geantă, expert în medicină personalizată, a subliniat că acesta este modelul de urmat în sănătate, cel al spitalelor regionale, care sunt pivotul în sănătatea unei întregi regiuni. „Trebuie să internăm mai puţini oameni în spital şi să asigurăm mai multă asistenţă de specialitate în afara spitalelor”, a spus expertul.

„Noul spital regional are nevoie de un nou tip de management şi trebuie să ţină cont de şi de restul regiunii, nu doar de hachiţele domnului Arafat”, a precizat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Afla mai multe despreiasisanatatespitale regionale
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt