Spitalele, obligate să comunice cu rudele pacienţilor

Spitalele, obligate să comunice cu rudele pacienţilor

Între 5.000 şi 7.000 de lei va fi amenda pentru spitalele care în cel mult două ore de la internare nu vor informa familiile bolnavilor cu privire la starea acestora. De asemenea, sunt obligate să ofere date despre secţia unde este internat pacientul, etajul şi numele medicului curant, precum şi un număr de telefon unde aparţinătorii să poată suna.

Aceste obligaţii sunt reglementate încă din decembrie, printr-un ordin de ministru. Actul normativ nu cuprindea însă sancţiuni, aşa că unităţile medicale nu le-au luat în serios.

Amenzile sunt cuprinse acum într-un proiect de hotărâre de guvern. Şi spitalele care nu vor respecta dreptul la vizită al aparţinătorilor vor fi bune de plată. Amenzi între 2.000 ş 3.500 de lei sunt prevăzute şi pentru şefii de secţie şi managerii care limitează accesul familiei sau nu acordă informaţiile despre bolnav.

Deşi propunerea de hotărâre de guvern a fost publicată, ministrul Sănătăţii a fost luat pe nepregătite.

Există şi spitale unde, spun aparţinătorii, cadrele medicale îşi fac datoria din toate punctele de vedere.

Dacă aveţi pe cineva drag internat în spital şi nu primiţi informaţii, important este să nu tăceţi şi să vă cereţi drepturile, spun asociaţiile de pacienţi.

Spitalele sunt obligate şi să afişeze programul de vizită la toate intrările, precum şi online.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt