Spitalele Covid nu mai primesc bani de la CNAS

Spitalele Covid nu mai primesc bani de la CNAS

Am văzut ce s-a discutat astăzi în Guvern şi ce măsuri se iau. Cum ţi se pare ideea aceasta cu centrele de
vaccinare organizate în companii? Crezi că este un proiect fezabil? Existenta unor asemena centre presupune desigur infrastructura necesara, aici, la acest capitol companiile private se vor putea organiza foarte bine din fonduri proprii, insa si aici ar putea aparea aceeasi problema grava a sistemului, lipsa de personal medical. Florin Jianu, pres Consiliului Intreprinderilor private mici si mijlocii spune ca angajatorii pot organiya campania de vaccinare la propriul sediu, in parteneriat cu centrele oficiale ale DSP-urilor judetene. Angajatii nu vor avea nevoie de programare prin acea platforma. Vaccinarea se va face fie cu personalul medical propriu, acolo unde acesta exista, fie cu personal adus din alte centre. Se va pune problema remunerarii acestor specialisti dar si a relocarii celor si asa deja putini. Citu in comunitatile unde nu exista centre de vaccinare de stat, oamenii vor putea merge si in aceste centre de vaccinare din companii, ramane de vazut cati patroni vor accepta acest lucru.

Eugenia, ştiu că tu urmăreşti îndeaproape şi situaţia spitalelor covid din România. Ce noutăţi ai ? Înţeleg că au
datorii mari.

In foarte multe dintre spitalele covid situatia este grava, pentru ca nu mai primesc bani de la casele de asigurari de sanatate raman fara bani pentru achiyitia de echipamente de protectie, pentru tot ceea ce este necesar in lupta anti covid. De vina se pare ca este o hotarare de guvern initiata de Ministerul Sanatatii care le impiedica sa mai deconteze facturile unitatilor medicale. Spitalul judetean din Timişoara de exemplu a acumulat datorii de 8 milioane de lei din decembrie si pana acum. Am vorbit azi cu medicul Raul Patrascu de la Timisoara care centralizeaya situatia acestor spitale si mi a spus ca are promisiuni din partea Guvernului ca situatia va fi deblocata.

Aşadar, se va rezolva sperăm şi această chestiune. Rămâne însă altă problemă gravă în sistemul de sănătate,
aceea a personalului medical.

Cine ar fi tentat să creadă că vaccinarea anti-covid nu este un succes decât în oraşele mari, nu a aflat încă de Budeşti. În orăşelul din judeţul Călăraşi, deschiderea unui centru de imunizare a scos localitatea din zona roşie. În mai puţin de o săptămână, peste 1000 de persoane s-au prezentat la vaccinare iar centrul atrage şi doritori din alte judeţe.

Aceasta este dorinţa doctorului AL-ATIEM Daniela, unul dintre cadrele medicale pe care le-am găsit la centrul de
vaccinare din Budeşti. De o săptămână, de când s-a deschis centrul, face naveta zilnic. Şi ea, la fel ca ceilalţi medici de aici, îi încurajează pe toţi cei care-i ies în cale să vină să se imunizeze

Iar rezultatele se văd şi zilnic, aici, vin să se vaccineze aproximativ 150 de persoane.

Centrul din Budeşti funcţionează în camera de gardă a fostului spital Orăşenesc. Spaţiul a fost igienizat, au fost
create fluxuri separate, a fost adusă o echipă medicală dar, în tot acest timp, autorităţile au avut o campanie bună de informare şi comunicare cu cetăţenii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt