Specialiştii îl contrazic pe Ciolacu referitor la concediile medicale. Coriu, Colegiul Medicilor: Simpla răceală, dacă-l pune pe pacient în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, trebuie să i se dea concediu medical

Specialiştii îl contrazic pe Ciolacu referitor la concediile medicale. Coriu, Colegiul Medicilor: Simpla răceală, dacă-l pune pe pacient în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, trebuie să i se dea concediu medical
foto: Pixabay

Eliberarea unui concediu medical într-un spital nu este simplă şi înseamnă o foaie de observaţie, o internare în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, totul este documentat, a declarat la Prima News preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.

„Nu e uşor să faci aşa ceva (acordarea unui concediu medical fără motiv n.red.r), este un fals. Ministerul şi CNAS trebuie să găsească mecanismele pentru echilibru, pentru că un medic îi va da concendiu medical unui pacient bolnav care are nevoie. Simpla răceală, dacă-l pune pe pacient în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, trebuie să i se dea concediu medical. Oamenii care fac acest lucru (acordarea unui concediu medical fără motiv n.red.r) nu sunt profesionişti şi comit o faptă penală, trebuie eliminaţi din sistem, ei compromit breasla”, a subliniat Coriu.

El a precizat că raportul de medici la numărul populaţiei, 2,8-,2,9 medici la mia de locuitori, se apropie de media europeană, dar problema este distribuţia în teritoriu.

„Cifrele statistice INS includ şi rezidenţii, nu înţeleg de ce. Distribuţia medicilor este problema, pentru că aproape jumătate sunt în centrele universitare, de exemplu, în Bucureşti, sunt cam şapte medici la mia de locuitori”, a arătat Coriu.

Medicul specialist în medicină de urgenţă Tudor Ciuhodaru a subliniat că numărul mare al concediilor medicale din România este legat de speranţa de viaţă şi de patologia specifice ţării noastre.

Oana Boţolan, specialist HR, a precizat că nu mai este aşa de uşor ca cineva să obţină un certificat de concediu medical fără motiv.

„În ultimii ani, un concediu medical este aproape imposibil de falsificat, sunt documente probatorii. Angajatorii au venit cu diferite măsuri cum ar fi zilele personale, câteva pe an, e suficient să-ţi anunţi angajatorul pentru aşa ceva, sunt bonusuri şi prime pentru lipsa concediilor medicale în anumite momente cum ar fi vârful de producţie, la astea se adaugă şi flexibilizarea muncii prin munca de la domiciliu”, a arătat Boţolan.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut explicaţii de la CNAS pentru concediile medicale de anul trecut, după ce a spus că sunt peste 8 milioane de concedii la 6 milioane de salariaţi

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt