Specialist: Supravieţuirea prin cancerul de sân a ajuns la cote de până la 90 la sută la cinci ani din cauza screening-ului populaţional şi a tratamentului foarte bun

Specialist: Supravieţuirea prin cancerul de sân a ajuns la cote de până la 90 la sută la cinci ani din cauza screening-ului populaţional şi a tratamentului foarte bun

Diagnosticul de cancer este o veste cumplită pentru un pacient, iar ceea ce urmează, analizele complicate şi tratamentele dure, sunt etape prin care bolnavul trece mai uşor cu ajutorul potrivit.

Importantă este, însă, depistarea precoce a bolii, care creşte uriaş şansele de vindecare, în special la cancerul de sân, spune Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar Ginecologie şi Chirurgie Oncologică la Institutul Oncologic din Cluj.

„Supravieţuirea prin cancerul de sân a ajuns la cote de până la 90 la sută la cinci ani din cauza screening-ului populaţional şi a tratamentului foarte bun. Odată identificat, trebuie diagnosticat corect şi tratat corect. Lucrurile sunt foarte complexe şi totul depinde de depistarea precoce. Acest lucru ar trebui asigurat de sistem şi să se desfăşoare extrem de fluent prin intermediul medicilor de familie, pacienţii cu suspiciuni de cancer să fie prioritizaţi. Dar cum în România nu putem face asta imediat, aşa s-a născut ideea navigatorilor”, a declarat medicul la Prima News.

Navigatorii sunt persoanele care însoţesc bolnavul şi-i acordă sprijin, inclusiv emoţional, după primirea diagnosticului de cancer.

Mihai Popescu, manager de proiect pentru screening-ul al cancerului de sân a spus că investigaţiile medicale pe care le face în cadrul proiectului sunt foarte bine primite în comunităţi.

„În cazul suspiciunilor, femeia este dusă la Institutul Oncologic din Cluj, apoi intra în consiliul multidisciplinar, iar medicii stabilesc tratamentul cel mai bun. Femeia este îndrumată pas cu pas să beneficieze de tot ceea ce e nevoie”, a explicat Popescu.

Cristi Bleorţu, managerul CNAS Suceava a arătat că în judeţul său s-a confruntat, din păcate, cu lipsa disponibilităţii celor care prestează servicii medicale de a oferi servicii decontate.

„Justificările au fost fie că nu au personal de specialitate, fie că nu au aparatura necesară”, a precizat Cristi Bleorţu.

Anul trecut, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă judeţe din România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt