Şi femeile care vor să rămână însărcinate se pot vaccina anti-COVID. Până acum nu există date care să arate că
imunizarea ar putea afecta sarcina. Din contră, se pare că în Israel o bună parte dintre femeile care s-au vaccinat în timpul sarcinii le-au transmis anticorpii şi nou-născuţilor.
Ioana este mama unui băieţel de un an şi opt luni, Tudor, şi îşi mai doreşte încă un copil cât mai curând. În urmă cu patru luni, tânăra s-a vaccinat anti-COVID.
Totuşi, Ioana şi-a pus întrebarea dacă e bine să încerce să rămână gravidă la o perioadă scurtă după imunizare.
Există şi medici ginecologi care spun că femeile vaccinate pot rămâne oricând însărcinate, fără să fie vreun pericol pentru făt.
De altfel, nu există până acum date care să sugereze că imunizarea ar trebui să conducă la o amânare a sarcinii. În
plus, dacă aţi făcut prima doză, iar ulterior descoperiţi că sunteţi gravidă, specialiştii vă recomandă să mergeţi înainte cu rapelul.
Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite a realizat recent un studiu pe 35.000 de gravide care au fost vaccinate cu Moderna sau Pfizer. Concluzia? Efectele adverse nu au existat sau au fost uşoare. Rata pierderilor de sarcină şi rata naşterilor premature sunt comparabile cu cele înregistrate înainte de pandemie. Medicii din Israel le-au luat-o înainte americanilor şi au analizat impactul vaccinului asupra bebeluşilor născuţi din mame imunizate cu Pfizer. Cecetătorii au colectat sânge din cordonul ombilical a 40 de nou-născuţi. Şi au descoperit că
toţi au dezvoltat anticorpi.
Femeile însărcinate care se infectează cu noul coronavirus sunt la risc să ajungă la Terapie Intensivă.
Vaccinarea în timpul sarcinii rămâne însă o decizie personală, care trebuie luată împreună cu medicul.