Ruxandra Ulmeanu (Societatea Română de Pneumologie): Astmul este încă, în mare parte, necontrolat

Ruxandra Ulmeanu (Societatea Română de Pneumologie): Astmul este încă, în mare parte, necontrolat

Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, afirmă că astmul este încă, "în mare parte", necontrolat, deşi România dispune de "cea mai modernă medicaţie pentru toate treptele de severitate a bolii".

"Astmul în mare parte este încă necontrolat. O foarte mare parte din pacienţii noştri cu astm, majoritatea, în momentul în care vor avea aceste repere de complianţă la tratament, de educaţie vizavi de astm şi le vor aplica în practică vor avea o viaţă perfect superpozabilă pe aceea a unui individ normal. (...) Din ce în ce mai mult vorbim de personalizarea diagnosticului. (...) Inclusiv în România dispunem de cea mai modernă medicaţie pentru toate treptele de severitate în astm", a declarat medicul, marţi, în cadrul unei conferinţe dedicate Zilei Mondiale a Astmului.

Ulmeanu a precizat că pacientul trebuie să îşi ia tratamentul continuu, conform indicaţiilor medicului, nu numai la nevoie doar pentru a diminua simptomele.

Potrivit acesteia, în cazul unor pacienţi tehnica inhalatorie este incorectă.

"Medicaţia pentru astm bronşic de ultimă oră este prezentă şi în România. Aici trebuie subliniat faptul că medicaţia inhalatorie, cea care se respiră, este cea de elecţie şi cea cu viză terapeutică în astmul bronşic. (...) Tehnica inhalatorie incorectă va conduce la absenţa controlului astmului. Pentru că, oricât de bun ar fi un medicament, dacă nu îl administrezi să intre în plămân, în căile respiratorii, acolo unde este afecţiunea, evident nu va funcţiona. (...) Pacienţii cu astm trebuie să uite să fumeze. Este unul din elementele fundamentale acest fumat care duce către lipsa de control al astmului şi, mai mult decât atât, către dezvoltarea unui astm sever. (...) Ideea esenţială este că pacientul trebuie să îşi ia tratamentul continuu conform indicaţiilor medicului, nu numai tratament la nevoie doar pentru a diminua simptomele. (...) Până la 80% din pacienţii cu astm nu folosesc corect medicaţia inhalatorie ca medicaţie princeps pentru astm", susţine Ruxandra Ulmeanu.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt