ROMÂNIA A PLĂTIT PENTRU VACCIN

ROMÂNIA A PLĂTIT PENTRU VACCIN

România a plătit avansul pentru vaccinul anticovid 19. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a anunţat că douăsprezece milioane de euro au fost livraţi către Comisia Europeană, asta la puţin timp după ce Comisia a semnat un contract şi cu compania americană Moderna. 160 de milioane de doze ar urma să vină în Europa în momentul în care vaccinul va fi aprobat. Comisia Europeană are, în prezent, contracte cu 6 companii pentru vaccinuri împotriva Covid 19.

România a mai făcut un pas în ceea ce priveşte vaccinul anticovid 19. Ministrul Finanţelor a anunţat că avansul pentru serul care ar putea limita efectele pandemiei a fost livrat.

Moderna va livra către Europa 160 de milioane de doze. Vaccinul Moderna are o eficacitate de 95% şi, spre deosebire de cel al Pfizer, se păstrează la temperaturi mai ridicate.

România a comandat deja 10 milioane de doze de vaccin. Distribuţia însă se va face etapizat, aşa că la început doar anumite persoane vor urma să fie vaccinate.

Cei 12 milioane de euro sunt doar o mică parte din banii pe care România îi va plăti pe vaccinuri. De exemplu, costul pentru vaccinul Pfizer este de 300 de milioane de euro pentru ţara noastră. Comisia Europeană a comandat 200 de milioane de doze deja de la cei de la Pfizer şi are posibilitatea să mai comande încă 100 de milioane.

Comisia Europeană a încheiat contracte şi cu AstraZeneca şi Johnson&Johnson pentru 400 de milioane de doze de la fiecare, Curevac pentru peste 400 de milioane de doze, dar şi cu Sanofi pentru 300 de milioane de doze. În prezent doar Moderna, Pfizer şi Astra Zeneca sunt în faza de preaprobare.

CONTRACTE SEMNATE DE COMISIA EUROPEANĂ PENTRU VACCIN ANTI-COVID-19:

PFIZER BIONTECH - 300 de milioane de doze

ASTRAZENECA/OXFORD - 400 de milioane de doze

JOHNSON&JOHNSON - 400 de milioane de doze

CUREVAC - 405 de milioane de doze

SANOFI/GSK - 300 de milioane de doze

MODERNA - 160 de milioane de doze

Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să aprobe vaccinurile până la finalul anului sau la începutul anului viitor. România ar putea să primească primele doze la finalul lunii decembrie. Vaccinarea la noi va fi voluntară şi gratuită, promit oficialii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt