Pneumologii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ''Dr. Victor Babeş'' din Timişoara folosesc o procedură unică în vestul ţării de diagnosticare a cancerului pulmonar, cu ajutorul unui dispozitiv ultraperformant, pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronşice.
Metoda numită criobiopsie este una ultramodernă şi asigură o diagnosticare mai uşoară şi corectă folosind ţesut îngheţat la -89 de grade Celsius.
Coordonatorul Compartimentului endoscopie bronşică al Spitalului "Victor Babeş" Timişoara, pneumolog Emanuela Vaştag, a declarat, marţi, că aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este îngheţat ţesutul pulmonar suspect, dintr-o anumită zonă şi mai apoi extras. Dispozitivul foloseşte dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius, iar procedura are mai multe avantaje.
"Endoscopia bronşică cu criobiopsie este o metodă mai puţin invazivă, bine tolerată, nedureroasă şi rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, ţesutul pulmonar extras după îngheţare este mult mai mare decât cel obţinut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar şi la diametre de 1 centimetru. Astfel, 'piesa' este mult mai mare şi randamentul diagnosticului este unul mai ridicat şi se pot efectua mai uşor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară", a explicat dr. Emanuela Vaştag, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.
agerpres.ro