După un an de pandemie, autorităţile din România nu au reuşit să rezolve problemele grave din sistemul sanitar. Nimic nu s-a schimbat! Se caută soluţii, însă măsurile concrete întârzie să apară. Spitalele sunt pline, nu există locuri pentru toţi bolnavii, iar timp de 12 luni nu a fost suplimentant numărul de paturi de la ATI. Ba din contră! Au ars spitale şi am pierdut locuri preţioase în secţiile de terapie intensivă.
La mai bine de un an de la debutul pandemiei, asistăm din nou la o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID. Din păcate, autorităţile par la fel de pregătite acum ca la primele cazuri de îmbolnăvire. Într-un etern deja-vu, singura soluţie identificată pentru a face faţă supraaglomerării din secţiile de ATI este în detrimentul pacienţilor non-covid.
Din cauza numărului mare infectări, autorităţile au decis să suplimenteze paturile de la terapie intensivă. Deocamdată, doar în Bucureşti. Celelate spitale din ţară încă nu au primit ajutor.
Astfel că, în Capitală vor fi încă 47 de paturi ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie intensivă neonatală, dar
şi 140 de paturi de terapie intermediară. Azi, la nivelul întregii ţări, erau internaţi la ATI 1226 de pacienţi. Suntem aşadar la numai câteva zeci de cazuri distanţă de capacitatea maximă pe care o are sistemul
medical în acest moment. Autorităţile caută încă soluţii.
Măsura de avarie a relocării de paturi ATI care în prezent sunt folosite pentru bolnavii non-covid ridică însă numeroase semne de întrebare. Ultimele luni au probat deja ineficacitatea acestui gen de măsuri. Asociaţiile de pacienţi au reclamat în numeroase rânduri accesul tot mai dificil al bolnavilor cronici la tratament şi la intervenţii în spitale.