Bulgaria va obliga toţi străinii care sosesc în ţară să facă un test Covid, în condiţiile în care numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este în creştere. Ministrul bulgar al Sănătăţii a precizat că măsura va fi aplicată pentru protejarea cetăţenilor, însă nu a fost stabilită o dată de la care testarea PCR va fi aplicată. De asemenea, autorităţile din Franţa îi obligă pe toţi cei care sosesc pe calea aerului să arate un test covid negativ. Testul e obligatoriu pentru toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani.
Pe de altă parte, Olanda a fost scena unor proteste violente faţă de impunerea carantinei, pentru a treia zi consecutiv.
Cel puţin 70 de persoane au fost arestate în Olanda în urma rotestelor celor care se opun restricţiilor ordonate de către guvern. În Rotterdam, manifestanţii au incendiat diverse obiecte în mijlocul străzii. Scene de vandalism au mai fost înregistrate în alte oraşe, precum Amsterdam, Haarlem sau Eindhoven, cei mai mulţi autori fiind adolescenţi.
În Brazilia, ţară care este pe locul trei în lume ca număr de infectări, cu aproape 9 milioane de cazuri, şi peste 210 mii de decese, oamenii participă totuşi la petreceri ilegale. S-a întâmplat într-un oraş din sudul ţării, iar poliţia a întrerupt distracţia şi a împărţit amenzi. Iar spaniolii încep să se supună noilor condiţii de carantină, care impun restricţia circulaţiei pe timp de noapte de la ora 21.
Iar premierul Italiei, Giuseppe Conte, a anunţat că demisionează şi cere, în acelaşi timp, un nou mandat
preşedintelui ţării, pe fondul crizei generate de noul coronavirus. Şeful guvernului a pierdut majoritatea în
Parlament, la începutul acestui an, după ce un partener de guvernare s-a retras după ce l-a acuzat de proasta gestionare a pandemiei. Pe de altă parte, epidemiologul şef al Statelor Unite, doctorul Anthony Fauci este de părere că va mai trece ceva timp până la revenirea la o viaţă normală.
În California, cel mai afectat stat american de pandemie, s-au ridicat o parte din restricţii dar numai în regiunile în care rata de infectare a scăzut. În Statele Unite, numărul de infectări a depăşit 25 de milioane, dintre care 3,1 milioane în California. Liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că aşazisul
naţionalism la vaccinurilor ar putea avea un impact greu asupra economiei mondiale. Anul trecut au fost semnate 44 de acorduri biletarale pentru livrarea de vaccinuri, iar anul acesta 12 contracte.
Un reprezentant al organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a atras atenţia că varianta mutantă din Marea Britanie a coronaviruslui afectează în aceeaşi măsură copiii şi adulţii. De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel susţine că varianta britanică a viruslui se răspândeşte cu o viteză ieşită din comun, caz în care aeroporturile din ţară ar putea rămâne închise mai multe săptămâni.