Petiţie pentru consolidarea şcolilor şi spitalelor

Petiţie pentru consolidarea şcolilor şi spitalelor

Aproape 40.000 de români au semnat o petiţie prin care cer consolidarea şcolilor şi spitalelor! Chiar premierul Nicolae Ciucă a anunaţat astăzi că în ţară sunt 118 unităţi de învăţământ cu risc seismic 1. Asta înseamnă că sunt în pericol major să se prăbuşească la cutremur. Şeful Executivului cere urgentarea consolidărilor. Inginerii spun că este nevoie de doi, trei ani pentru ca o clădire să fie consolidată.

,,Consolidaţi şcolile, grădiniţele şi spitalele înainte de un cutremur major!". Aşa se numeşte petiţia online semnată de zeci de mii de români în mai puţin de 24 de ore. Premierul Nicolae Ciucă recunoaşte vulnerabilitatea. Şi a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru care se va ocupa de prevenirea şi răspunsul la riscul seismic. Din grup vor fac parte reprezentanţii mai multor ministere, dar şi autorităţi locale.

Alte aprope 500 de unităţi de învăţământ sunt încadrate la risc seismic II. Şi situaţia spitalelor este gravă. Datele ISU din 2018 arătau că 137 de unităţi medicale din Bucureşti şi 15 judeţe funcţionează în clădiri cu risc seismic. ,,Eu lucrez de o viaţă într-un spital fragil arhitectonic şi am avut ocazia să trăiesc în gardă două cutremure de grad relativ mic. (…) Tare nu aş vrea ca un cutremur similar celui din Turcia şi Siria să vină peste noi. Ar putea fi vorba chiar despre copiii dvs", a scris pe Facebook medicul pediatru Mihai Craiu, care a distribuit petiţia Declic.

Consolidarea este un proces de durată. Experţii în construcţii spun că în cel mai optimist caz o clădire precum o şcoală sau un spital poate fi gata în trei ani. În timpul consolidării, pacienţii, respectiv şi elevii ar trebui relocaţi. Tocmai de accea soluţia optimă ar fi construcţia unor unităţi medicale noi, precum spitalele regionale îndelung promise.

Bani pentru consolidări sunt. Mai ales din PNRR. Până acum au fost încheiate 168 de consolidare, pentru consolidarea a 238 de clădiri. Lucrările nu au început. Premierul a cerut şi să se verifice dacă dezvoltatorii care au construit clădirile prăbuşite la cutremurul din Turcia au ridicat imobile şi în România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt