Părinţii vor cursuri de prim ajutor în şcoli! În aşa fel încât, pe lângă teoreme şi gramatică, copiiii lor să înveţe cea mai importantă lecţie: cum pot salva o viaţă. O petiţie adresată ministrului Educaţiei a strâns peste 35.000 de semnături. Datele arată că 8 din 10 români nu ştiu să acorde primul ajutor. O realitate tristă care ne plasează pe ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană. Şi de care autorităţile îşi amintesc doar când se produc tragedii.
Lecţii nu sunt însă o regulă în şcolile din România. Zeci de mii de părinţi cer ca lucrurile să se schimbe. Petiţia „Cursuri de prim ajutor în şcoli, urgent” a fost lansată pe platforma Declic, imediat după anunţul morţii Teodorei. Fata de 14 ani s-a înecat cu un jeleu, la şcoală, dar nimeni nu a ştiut să îi acorde primul ajutor corect.
Cu ajutorul unor astfel de cursuri - o normalitate de altfel în alte ţări - elevii ar deveni cetăţeni capabili să salveze vieţi, spun iniţiatorii petiţiei. Fiecare secundă este importantă în lupta pentru supravieţuire.
În cazul stopului cardiac, şansele de viaţă ale victimei cresc cu până la 70 la sută dacă manevrele de resuscitare şi defibrilare sunt făcute în primele cinci minute. Subiectul cursurilor de prim ajutor în şcoli este discutat şi pe grupurile de părinţi de pe Facebook. Oamenii nu doar că îşi doresc astfel de lecţii, dar au şi alte propuneri. În aşa fel încât să se poată interveni rapid dacă un elev păţeşte ceva la şcoală.
Probleme sunt şi în cazul asistenţei medicale din unităţile de învăţământ. Potrivit Programului Naţional România în siguranţă, în fiecare an, 70.000 de oameni mor pentru că nu primesc primul ajutor. O iniţiativă legislativă care propunea acordarea unor vouchere de 200 de lei celor care îşi doresc să urmeze cursuri de prim ajutor a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Motivul invocat? Lipsa de fonduri.