Pandemia i-a făcut pe mulţi români să se întoarcă acasă. Fabricile, şantierele, şcolile din ţările în care se aflau
s-au închis şi s-au văzut nevoiţi să înceapă o nouă viaţă, chiar în locurile de unde au plecat în urmă cu mulţi ani. O
parte lucrează în continuare pentru companiile străine din România, alţii s-au întors la muncile sezoniere. Iar aproape 40 de mii de studenţi români studiază în străinătate la universităţi de top. Şi ei au experimentat şcoala online, la standarde internaţionale, dar în condiţii româneşti.
În jur de cinci milioane de români au plecat în străinătate de mai bine de două decenii. S-au dus în străinătate pentru o viaţă mai bună, un salariu mai mare sau experienţe noi de viaţă. Pe Roberta a prins-o începutul pandemiei în Londra. Studia acolo din 2018 la o universitate de top şi s-a întors în România.
Între timp, şi-a găsit de muncă şi lucrează tot din România, pentru o companie din UK.
Aproximativ un milion de români s-au întors acasă în pandemie, însă nu toţi rămân să lucreze aici.
Potrivit rapoartelor internaţionale, Italia are cele mai mari comunităţi de romani. 1 din 3 cetăţeni din diaspora locuiesc aici, adica peste un milion. Umează Germania, cu peste 600 de mii de români şi Spaia, cu peste jumătate de milion.
Românii din Diaspora au trimis şi bani mai puţini în ţară. Dacă în 2019, suma totală, potrivit BNR a fost de 5,2 miliarde de euro, în 2020 suma a scăzut şa 4,6 miliarde de euro.