Pacient: Oamenii preferă spitalele din oraşele mari, pentru că celelalte sunt într-o stare jalnică

Pacient: Oamenii preferă spitalele din oraşele mari, pentru că celelalte sunt într-o stare jalnică

Statul român e vinovat de crimă cu bună ştiinţă în cazul bolnavilor de cancer şi alte boli grave, din cauza sistemului medical lent şi ineficient, a declarat la Prima News Vasile Barbu, de la Federaţia Pacienţilor.

„Orice patologie trebuie tratată personalizat. În oncologie, cel puţin, e dezastru, sunt foarte multe cazuri pe zi şi nu mai ştim ce să facem cu pacienţii, sunt pacienţi rămaşi fără insulină şi aşa mai departe”, a spus Barbu.

El s-a referit şi la programul de combatere a TBC, pe care îl consideră un fiasco. „Pacienţii s-au înmulţit pentru că nu-i tratăm în spital şi-i lăsăm pe stradă, pentru că normele spun că pot fi trataţi în ambulatoriu”, a adăugat Barbu.

Luciana Indre, jurnalist Prima News, a adăugat că la cancere orice oră în plus contează. „Să intre Rafila după doi ani de pandemie într-un spital de oncologie. Imaginea e şocantă, cancere la 23 de ani, la copii, lucruri pe care nu le vedeai până acum”, a spus realizatoarea.

Ea a precizat că de multe ori pacienţii sunt trimişi de la stat la privat de către medici, pe motiv că nu există loc pentru investigaţii complexe şi scumpe, cum ar fi RMN.

Radu Gănescu, de la Coaliţia afecţiuni cronice a spus că în spitalele publice nu există anumite aparate pentru analize mai complicate.

„Marea majoritate a clinicilor private sunt în contract cu CNAS, dar fondurile sunt limitate prin casă. Din fericire a apărut un monitor cu şapte analize care trebuie făcute indiferent dacă spitalul privat are plafon sau nu rămas de la Casă. Sistemul încearcă să facă economii în sănătate, dar mai mai mult cheltuieşte sistemul, pentru că un pacient nediagnosticat la timp costă mult mai mult. Trebuie să educăm şi populaţia să ajungă la medic, nu doar când nu mai poate sta în picioare. Trebuie cheltuit mai mult pe prevenţie”, a adăugat Gănescu.

El a spus că spitalele din oraşele mari sunt supraaglomerate, pentru că oamenii le preferă altor unităţi sanitare subfinanţate de autorităţile locale.

Afla mai multe despreasigurarioncologiepacienti
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt