Dispariţia medicamentelor ieftine din farmaciile româneşti e un proces care a pornit înainte de pandemie şi este foarte important să fie stabilite cauzele, dacă sunt interne sau externe, a declarat la Prima News medicul infecţionist Adrian Marinescu.
„Statul are mai mult de plătit pentru asemenea medicamente, apoi trebuie să găseşti înlocuitori. Se întâmplă şi în spitale la fel, unde cresc costurile şi mai mult. Faptul că pacientul nu ia medicamentele îi agravează boala şi apoi costă tratamentul mai mult. Dar problema aceasta cu medicamentele generice şi non-generice se întâmplă peste tot în lume”, a adăugat medicul.
Liderul Federaţiei pacienţilor bolnavi cronic, Radu Gănescu, a precizat că sunt producători care susţin că unele medicamente ajung să-i coste mai mult să le fabrice decât câştigă din vânzarea lor.
„Orice medicament ieftin riscă să dispară, costurile de producţie s-au dublat şi triplat, marea majoritate a substanţelor de bază sunt aduse din China. Multe state au găsit soluţii şi putem găsi şi noi. România are un coş de 12 state după care sunt calculate preţurile medicamentelor”, a adăugat Gănescu.
Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ a spus că dispariţia unor medicamente parţial sau de tot va aglomera spitalele. „Va trebui să internam oameni pentru care nu se găsesc medicamente, va trebui să spitalizăm pacientul o perioadă de timp mai lungă şi iată costuri suplimentare pentru spitale”, a declarat Dorobăţ.
Preţul de producţie este ridicat pentru medicamentele inovatoare, pentru că „cercetarea necesită studii uriaşe şi costurile trebuie amortizate. Există o metodă de autorizare a medicamentelor - în momentul în care se ridică patentul, alte firme pot produce medicament şi preţurile se prăbuşesc”, a precizat medicul de familie Gindrovel Dumitra.
Vasile Barbu, liderul Federaţiei pacienţilor a subliniat că bolnavii trebuie să respecte toate indicaţiile terapeutice ale medicului, iar uneori diferenţa de preţ este de 2-3 ori mai mare la un medicament.
„Noi, pacienţii, nu trebuie să ne schimbăm singuri medicamentele, doar medicii o pot face”, a precizat Barbu.