Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi agenţia pentru copii a Naţiunilor Unite a iniţiat luni o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în Afganistan, prima campanie naţională de combatere a bolii din ultimii trei ani, informează Reuters.
Naikwali Shah Momim, coordonatorul Operaţiunilor Naţionale de Urgenţă pentru programul de poliomielită din cadrul Ministerului Sănătăţii din Afganistan a declarat pentru Reuters că această campanie a debutat luni în diferite părţi ale ţării, însă a adăugat că au existat mai multe obstacole asociate lipsei personalului calificat.
Campania, care îşi propune să inoculeze peste 3 milioane de copii, a primit sprijinul talibanilor, ceea ce ar permite echipelor să ajungă la copii din zonele anterior inaccesibile din ţară, a precizat OMS.
''Urgenţa cu care conducerea talibană doreşte continuarea campaniei antipoliomielită demonstrează un angajament comun pentru menţinerea sistemului sanitar şi reînceperea imunizărilor esenţiale pentru a preîntâmpina apariţia unor noi focare de boală ce pot fi prevenite'', a declarat Ahmed Al Mandhari, director regional al OMS pentru Mediterana de Est, citat într-un comunicat.
Cu toate acestea, Momim a subliniat necesitatea unor eforturi sporite pentru pregătirea echipelor din zone îndepărtate, astfel încât programul să debuteze în locuri precum Kabul.
Afganistanul şi statul vecin Pakistan sunt ultimele ţări din lume în care există poliomielită endemică, o boală infecţioasă incurabilă şi foarte contagioasă, transmisă prin canalizare, ce poate provoca paralizie la copiii mici.
Poliomielita a fost practic eradicată la nivel global în urma a decenii de eforturi pentru vaccinare. Însă, nesiguranţa, zonele inaccesibile, deplasarea în masă şi suspiciunile faţă de interferenţa din exterior au împiedicat vaccinarea în masă în Afganistan şi în unele regiuni din Pakistan.
agerpres.ro