De mâine începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie! Asta inseamna că vom avea peste 3 mii de fluxuri noi de vaccinare. Suma pe care o vor primi medicii de familie pentru fiecare persoană vaccinată, a fost mărită de la 30 la 40 de lei. Insuficient! Spun însă medicii. Banii nu ajung în totalitate în buzunarele lor, iar vaccinarea în cabinete înseamnă muncă suplimentară şi alţi bani cheltuiţi pe echipamente. Statul nu le-a asigurat deocamdată aceste lucruri deşi vaccinarea în cabinete ar trebui să înceapă pe 4 mai.
Doar 3.080 de medici de familie s-au înscris în programul pentru vaccinare în cabinetele lor. Adică o treime din totalul celor care au contract cu casa de asigurări de sănătate. Principalele motive pentru care unii evită sunt lipsa
stimulentelor financiare şi orele de muncă peste program.
Totuşi cei care au ales să se implice au găsit propriile motive să o facă, fără să aştepte ceva de la stat.
Deocamdată însă, deşi mai sunt doar câteva zile până când ar trebui să fie vaccinaţi primii pacienţi, nu e clar daca statul va deconta sau va aduce în cabinete materialele necesare pt vaccinare. Sigur este doar că suma primită de medicii de familie a crescut.
Părerile despre vaccinarea la medicul de familie sunt împărţite.
Cosmin este sportiv şi spune că însuşi medicul său de familie i-a recomandat să nu se vaccineze.
În timp ce la oraşe oamenii au posibilitatea să se vaccineze atât în centre cât şi în cabinetele medicilor, în zonele rurale sunt localităţi în care medicul de familie nu există.
Datele aparţin unui raport al Avocatului poporului. Tot acolo se arată că judeţele în care lipsesc cei mai mulţi medici de familie sunt Alba, Caraş-Severin, Sălaj, Buzău şi Hunedoara.