Medicii spun că este nevoie ca autorităţile locale să facă zonele de deşert medical atractive pentru tinerii doctori

Medicii spun că este nevoie ca autorităţile locale să facă zonele de deşert medical atractive pentru tinerii doctori

Trebuie rezolvată problema lipsei de medici, cu care se confruntă zone întinse din ţară, una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc, a declarat la Prima News Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti.

„Pentru zonele fără medici, importantă este şi implicarea autorităţilor locale, să le asigure medicilor condiţii în care să poată desfăşura un act medical la înălţime, plus alte condiţii bune de viaţă în zonele respective. Cred că din facultate studenţii trebuie să fie familiarizaţi cu specialităţile care au lipsă de medici”, a spus Poiană.

Referitor la blocarea angajărilor la stat, Cătălina Poiană a precizat că a fost ridicată problema ca în spitalele cu deficit de medici să se facă această solicitare către Ministerul Sănătăţii.

„La concursul excepţional de rezidenţiat au fost peste 900 de candidaţi pe 626 de locuri şi două posturi. Sunt 99 de locuri la chirurgie, dar şi foarte multe locuri rămase pentru medicina de urgenţă”, a adăugat Poiană.

În afara lipsei de medici, unităţile de urgenţă se confruntă şi cu problema supraaglomerării, spune Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD Timiş.

„Este un semnal de alarmă, arată că omul acela care vine la UPU nu a găsit unde să obţină o soluţie pentru nevoile lui medicale. Supraaglomerarea are ca principal aspect advers creşterea riscului de erori medicale, care se răsfrânge asupra pacientului”, a spus Grecu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt