Medicii, asistentele şi infirmierii care nu vor să se vaccineze ar putea fi obligaţi să îşi plătească singuri testele covid. Ministerul Sănătăţii a definitivat ordinul care va impune testarea periodică a personalului sanitar neimunizat din zonele cu incidentă crescută. Ministrul Ioana Mihăilă a explicat că susţine acest proiect deoarece siguranţa pacienţilor este cea mai importantă. În momentul de faţă, în spitale, doar angajaţii care au simptome sunt testaţi.
Ministrul Sănătăţii a explicat că testarea va avea legătură cu incidenţa infecţei cu COVID în judeţul în care personalul medical lucrează. Şi că va fi obligatorie doar peste o anumită rată. Potrivit ordinului, aflat deocamdată la stadiul de proiect, angajaţii din spitale care refuză vaccinarea îşi vor plăti singuri testele. Sindicaliştii de la Sanitas critică iniţiativa.
Medicul de Terapie Intensivă Laura Zarafin este de o altă părere. Spune că situaţia personalului din sănătate este
diferită, deoarece lucrează cu oameni bolnavi. Şi că nicio mască nu este sută la sută etanşă.
În momentul de faţă, doar medicii, asistentele şi infirmierele care declară că au simptome sunt testaţi.
INSP a publicat marţi un document prin care recomandă ca personalul medical şi auxiliar nevaccinat să se testeze
săptămânal cu un test PCR sau o dată la trei zile cu un test antigenic. Ordinul Ministerului Sănătăţii, care urmează să facă aceste recomandări obligatorii, va fi pus în transparenţă decizională
Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, medicii s-au vaccinat în proporţie de 70, până 90 la sută, în funcţie de spital. Pe de
altă parte doar 30% sau 40% dintre asistentele, infirmierele şi personalul de la curăţenie s-au imunizat.