România are adevărate zone de deşert medical, unde oamenii nu pot obţine asistenţa de care au nevoie, a declarat la Prima News Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator.
„Configuratia paturilor e făcută în anii 70, tineri sunt mult mai putini, structura populaţiei era alta, trebuie rase toate spitalele şi făcute altele ţinând seama de demografie. Sunt zone întregi în ţară care au fost depopulate”, a explicat medicul.
„Avem judeţe în care sunt unul, maxim doi medici specialişti pe o specialitate. E nevoie de o colaborare între medicul specialist şi medicul de familie. Ar trebui să existe nişte mici policlinici, ca etapă intermediară între medicul de familie şi spital, multe cazuri s-ar putea opri acolo. La noi, spitalul este mai mult social, sunt spitale în care o apendicită este transferată către un spital judeţean”, a spus Alexandrescu.
„UPU este un mit – vinerea asta am ajuns cu o prietenă în stare foarte gravă la cel mai mare spital de urgenţă din Bucureşti, unde a fost ţinută opt ore, timp în care nu i s-a făcut mare lucru”, a povestit medicul. UPU a ajuns să fie o formă de ajutor social, a adăugat el.
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti a subliniat că, în România, medicina se face în principal în spitale, în loc să se facă în ambulator, aşa cum se întâmplă în ţările în care sistemul ambulator funcţionează bine.
„Populaţia este educată să fie tratată în spital. Noi nu avem resursele să facem acest lucru. În alte ţări, performanţa medicului este măsurată de cât mai puţine bilete de tratament, la noi, le emitem pe bandă rulantă”, a explicat medicul.
Sandra Alexiu a explicat că scăderea sau menţinerea numărului de paturi din spitale este irelevantă, atâta timp cât nu sunt folosite judicios.
Specialistul în sănătate publică Ioana Stăncel spune că decizia de reducere a numărului de paturi de spitale vine în urma unor angajamente făcute de statul român cu organizaţiile internaţionale, care n-au fost negociate corespunzător.
„Numărul de paturi din spital este indicatorul pentru contractele cu Casa Naţională de asigurări. Avem paturi care nu pot fi finanţate pentru că nu au bolnavi, iar cele din spitalele noi nu mai pot fi contractate, pentru că e limitat numărul de paturi”, a adăugat Stăncel.