Spitalele din România, în special secţiile ATI, sunt dotate aproape la fel ca cele din Franţa, „şi ei au aproape aceleaşi infecţii nosocomiale ca noi”, difeferenţa o face legislaţia din domeniul sanitar, a declarat la Prima News Ioan Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colţea.
„Ce face diferenţa este legislaţia, care e respectată cu sfinţenie şi programul informatic integrat – spitalul care îl preia ştie exact ce tratamente a primit în spitalul precedent. Iar dacă, de exemplu, un pacient a căzut dintr-un pat, presa întâi vine la ei şi se informează complet asupra a ceea ce s-a petrecut, nu scrie direct despre subiect şi face o dramă”, a spus Furtună.
El a spus că postul pentru ATI scos la concurs de spitalul pe care îl conduce a rămas neocupat, nici măcar după ce a fost degradat la medic specialist.
„Este o specialitate deficitară pentru că cei care se pregătesc pentru ATI sunt puţini. Este o specialitate grea, cu răspundere enormă şi e nevoie de echipă chirurg cu ATI. Ai viaţa pacientului practic în mână. E greu de spus de ce medicii tineri nu merg în această zonă, iar cei care o fac pleacă din ţară”, a arătat managerul.