Peste 250 de organizaţii civice cer decontarea avortului la cerere în România! Asta în condiţiile în care, spun activistele de la Centrul FILIA, accesul la o întrerupere de sarcină este tot mai dificil. Datale oficiale arată că în acest an, în 13 judeţe nu s-a făcut niciun avort la cerere în spitalele de stat.
Ultimii ani au venit cu provocări pentru cele care au rămas însărcinate fără să îşi dorească un copil, spun asociaţiile care apără drepturile femeilor.
În primele şase luni din 2022, 13 judeţe nu au raportat niciun avort la cerere în spitalele publice, arată datele INSP. Iar trei judeţe nu s-au raportat întreruperi de sarcină nici macar la privat. Şi pentru refugiatele ucrainence este greu să aibă acces la acest tip de servicii, spun asociaţiile care le ajută.
Printr-o scrisoare deschisă, mai multe organizaţii au cerut Ministerului Sănătăţii şi CNAS să schimbe legea, în aşa fel încât avortul la cerere să fie decontat. Legea 95 prevede că toate procedurile medicale la cerere sunt plătite de către pacient.
Potrivit Codului Deontologic, orice medic poate refuza o procedură la cerere şi invoca clauza de conştiinţă. PArlamentul European recomandă însă ca în orice spital să existe cel puţin un medic care să facă avorturi la cerere.