Luăm antibiotice ca pe bomboane

Luăm antibiotice ca pe bomboane

Suntem fruntaşi la consumul de antibiotice! În ultimii 10 ani, românii au luat de patru ori mai multe pastile decât orice alt european. Un fenomen alarmant, spun medicii. Oamenii iau tratament după ureche, cum cred ei mai bine, şi ajung să aibă probleme şi mai mari de sănătate. Iar farmaciile sunt pline de clienţi care vin să cumpere medicamente pentru fel şi fel de dureri, fără să treacă mai întâi pe la specialist.

Consumul de antibiotice ajunge la cote îngrijorătoare. Deşi astfel de medicamente trebuie luate pentru tratarea şi vindecarea unor infecţii bacteriene, românii le folosesc şi când e vorba de o banală răceală. Si nu numai.

Potrivit unui studiu recent, 50% dintre românii care au răspuns cred antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât,57% cred că ameliorează durerea, iar peste 40% consideră că aceste medicamente ar trebui eliberate în farmacii.

Îngrijorător este şi faptul că oamenii iau antibiotice acasă şi nu la spital. Potrivit specialiştilor, în lume există peste 100 de feluri de antibiotice. Dar dacă bacteriile dezvoltă mutaţii, medicii nu vor mai avea cu ce să lupte împotriva lor.

Doar în Europa, peste 35.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecţiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt