Europa a devenit prima regiune din lume care a depăşit pragul de un milion de decese provocate de noul
coronavirus. Criza epidemiologică este acutizată de apariţia noilor tulpini dar şi de scandalul în centrul căruia se află AstraZeneca. Pentru a stăvili reticenţa oamenilor de a se vaccina cu produsul companiei anglo-suedeze, numeroşi lideri politici de pe continent au decis să se imunizeze public cu serul controversat.
Campania de vaccinare din cele 51 de ţări de pe bătrânul continent înaintează în ritm de melc. Cu 12 vaccinuri administrate la 100 de locuitori, Europa este mult în spatele Americii, acolo unde autorităţile raportează imunizarea a 34% din populaţie. O problemă a europenilor este accesul la vaccinuri. Este contextul în care Ursula Von Der Leyen, preşedintelele Comisiei Europene, lansează un avertistment
fără precedent. Va bloca exporturile de vaccin AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu va primi la timp stocurile contractate.
Serul britanic are însă o uriaşă problemă de credibilitate. A fost nevoie de intervenţia Agenţiei europene a
Medicamentului pentru a certifica o dată în plus că vaccinul este sigur şi eficient. Răul a fost însă făcut. pentru a recâştiga încrederea ştirbită, liderii europeni se imunizează pe bandă rulantă cu Astra Zeneca. este şi cazul premierului britanic Boris Johnson.
În Slovenia, preşedintele şi premierul ţării au fost imunizaţi la Institutul Naţional de Sănătate Publică din capitala Ljublana.
Şi Angela Merkel spune că în curând se va vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.
Cancelarul german dă însă şi un alt semnal important. Prima economiei a Europei se arată gata să să cumpere vaccinu rusesc Sputnik V, dacă acesta va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.