Ipoteză a cercetătorilor români: Cel puţin 500 de persoane se contaminează zilnic cu Covid-19 atingând pâine neambalată

Ipoteză a cercetătorilor români: Cel puţin 500 de persoane se contaminează zilnic cu Covid-19 atingând pâine neambalată

Aproximativ 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu Covid-19 ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate, relevă un studiu al unui colectiv de profesori ai Institutului Politehnic din Bucureşti. Studiul, realizat de prof. dr. ing. Ioan-Ştefan Sacală, prof. dr. ing. Eden Mamut, prof. dr. ing. Ciprian Dobre şi conf. dr. ing. Radu-Ioan Ciobanu, vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, efectuat de către Universitatea din Bucureşti, care a arătat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Rezultatele menţionate sunt obţinute prin realizarea unei aplicaţii informatice de tip maşină de învăţare, la care au fost modificaţi parametrii modelului în funcţie de anumite scenarii şi ipoteze. Rezultatele obţinute nu au fost validate prin măsurători fizice şi statistice. Echipa de cercetare a dorit să demonstreze utilitatea unor astfel de instrumente în activităţile de management al transmiterii virusului SARS-CoV-2 în comunităţi şi tipurile de informaţii care pot fi obţinute. În studiu s-a realizat o analiză a răspândirii COVID 19 in trei scenarii bazate pe cazuri reale, cu accent pemodelarea transmiterii virusului prin interacţiunea persoanelor infectate cu pâinea neambalată. Pentru fiecare scenariu, s-au luat în considerare diverşi parametri precum rata de infectare sau probabilitatea de transmitere, pentru a se analiza ce influenţă au aceşti factori asupra apariţiei unor cazuri noi de infectare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt