Gătitul la aragaz poate duce la boli respiratorii grave

Gătitul la aragaz poate duce la boli respiratorii grave

Gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită şi fără aerisire duce la poluarea locuinţei peste limitele impuse de Uniunea Europeană. Este concluzia unui grup de specialişti. Acest lucru poate duce şi la probleme serioase de sănătate. Copiii sunt cei mai afectaţi, iar un procent semnificativ dezvoltă astm din această cauză.

Aragazul este nelipsit din bucătăriile românilor. Ce nu ştiu ei însă este că, în viitor, ar putea să fie interzis. Un raport al Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate arată că aragazul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule de suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte grave asupra organismului uman.

Problema cea mai mare este că oamenii gătesc fără să aerisească, în bucătării mici. Iar, în urma unei simulări, s-a demonstrat că valorile de dioxid de azot la interior au depăsit de 18 ori limitele impuse de Uniunea Europeană.

Medicii confirmă faptul că aragazul pe bază gaz metan poate provoca boli respiratorii. Cei mai afectaţi sunt copiii, de aceea aceştia nu ar trebui să stea prin preajmă atunci când gătim. ONG-urile de mediu spun că în următorii 10-15 ani aragazurile ar putea fi interzise. Iar soluţia alternativă ar fi plitele electrice sau pe inducţie.

Mai mult de 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene gătesc cu aragazuri pe bază de gaz metan.

foto: gotof.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt