Posibila existenţă a unei legături între apariţia cazurilor de tromboză după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca a
stârnit temeri şi in restul statelor europene. Deşi numărul de cazuri de tromboze şi de decese cauzate de cheagurile de sânge este relativ mic comparativ cu cel al persoanelor vaccinate, autorităţile din mai multe state vor să elimine orice risc. Astfel, după ce un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului a spus că există o legătură între tromboze şi vaccin, este de aşteptat ca Agenţia să vină cu noi precizări.
În Germania, administrarea AstraZeneca a fost oprită la persoanele mai tinere de 60 de ani în capitala federală Berlin, în oraşul Munchen şi în landul Brandenburg. Potrivit autorităţilor, decizia a fost luată după consultări cu specialiştii. Italia ar putea suspenda vaccinarea la persoanele sub 65 de ani, însă nu înainte sa fie luată o decizie la nivel european. În Marea Britanie, unde majoritatea persoanelor au fost vaccinate cu AstraZeneca, din
aproximativ 18 milioane de persoane imunizate, 30 au dezvoltat tromboze dintre care 7 au decedat. Adică o
persoană din 600 de mii. Prin urmare, un test cu vaccinul AstraZeneca, început de Universitatea Oxford în luna februarie, asupra copiilor, a fost oprit acum. La experiment erau înscrişi 300 de voluntari adolescenţi, cu vârste între 5 şi 17 ani.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat continuarea vaccinării cu AstraZeneca şi a subliniat că beneficiile la scară largă ale imunizării sunt mai mari decât existenţa unor cazuri de tromboze.
Primele probleme legate de vaccinurile AstraZeneca au apărut pe 7 martie, când Austria a suspendat vaccinarea cu un lot, după ce o femeie de 49 de ani a murit. Peste 4 zile, vaccinarea era suspendată de altre trei ţări iar Agenţia Europeană a Medicamentului începe o investigaţie. Ulterior, alte ţări europene au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca. Potrivit unui studiu publicat la finele lunii martie arată că încrederea europenilor în acest vaccin a scăzut şi tot mai multe persoane refuză imunizarea cu acest ser. Potrivit studiilor citate de BBC, testele au arătat că vaccinul de la AstraZeneca are o eficienţă de 76 la sută, în primele trei luni, şi 82 la sută după a doua doză, spre deosebire de Pfizer care are 95% eficienţă. Totuşi, savanţii subliniază că nici o persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a dezvoltat o deteriorare gravă a stării de sănătate din cauza Covid şi nici
nu a fost spitalizată din cauza coronaviruslui.