Franţa a luat o decizie radicală în privinţa vaccinării cu AstraZeneca. Persoanele sub 55 de ani care au avut prima
doză cu acest vaccin, vor fi injectate cu alt ser la doza a doua, de la Moderna sau Pfizer, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii. Vaccinarea cu AstraZeneca este limitată în Olanda şi Portugalia doar la persoanele trecute de 60 de ani, de teama riscului de apariţie a trombozelor.
Francezii sunt tot mai precauţi când vine vorba de vaccinarea cu AstraZeneca, după ce Agenţia Europeană a
Medicamentului a recunoscut că există o legătură între vaccinare şi apariţia trombozelor. Deşi riscul de apariţie a
unor evenimente trombotice este foarte scăzut, oficialii de la Paris au decis că nu mai puţin de 600 de mii de francezi care au primit deja primul vaccin AstraZeneca, să facă rapelul cu alt vaccin - de la Pfizer sau de la Moderna. Este vorba în principal de cadrele medicale. Dar chiar dacă acest ser este considerat sigur pentru vârstnici, unii oameni au încă temeri.
Franţa a depăşit joi 10 milioane de vaccinări şi speră să ajungă la 30 de milioane de persoane imunizate la mijlocul lunii iunie. În Schimb, belgienii nu au fost prea impresionaţi de informaţiile despre posibilele efecte secundate şi s-au prezentat aproape toţi la programările de vaccinare.
Olanda s-a conformat recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului şi restricţionează vaccinarea cu AstraZeneca doar pentru persoanele de peste 60 de ani.
Olanda, care a comandat recent 12 milioane de doze de accin de la compania anglo-suedeză, este printre cele 7
state care restricţionează folosirea acestui ser din cauza unor efecte secundare care ar produce tromboze. Iar un studiu publicat în Marea Britanie arată că numărul de infectări din Regatul Unit a scăzut în luna martie cu 60% faţă de februarie datorită măsurilor de carantinare şi a vaccinării.